Je kan er je klok op gelijkzetten, met de intrede van de herfst neemt elke dag de vrees opnieuw toe dat asielzoekers op straat moeten slapen. En dus is het ook nu weer iedere avond alle hens aan dek om tijdelijke noodopvangplaatsen te zoeken. Daarvoor wordt traditioneel steeds naar Brussel gekeken. Hotels, leegstaande gebouwen, gastgezinnen: alles wordt overwogen om noodopvang te voorzien, "want de situatie is op dit moment bijzonder kritiek," klinkt het bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Die ngo doet nu ook een oproep naar Brusselaars om families en kinderen op de vlucht op te vangen in huis.
| Asielzoekers in de kou, aan de ingang van het Klein Kasteeltje
Woensdagnacht moest een twintigtal minderjarige asielzoekers op straat slapen en ook gisteren werd de zoektocht naar opvangplaatsen enorm nipt. Voor 125 mensen die asiel zoeken in ons land, onder wie enkele jonge kinderen, kon Fedasil geen opvang voorzien. Uiteindelijk vond Vluchtelingenwerk Vlaanderen op het nippertje een oplossing.
"Vandaag is er niet zoveel veranderd tegenover gisteren," zegt Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "De situatie blijft bijzonder kritiek."
Het federaal agentschap dat instaat voor de opvang van asielzoekers, Fedasil, schoot gisteren te hulp en kon nog voor 40 mensen een opvangplek vinden via verschillende ngo’s. "Zeven gezinnen verblijven op dit moment in drie hotels in Brussel: hotel Barry, hotel Bentley en hotel Midi", zegt Willekens. "Na een belronde naar 34 hotels, waren zij de enigen die zo snel opvang konden voorzien of bereid waren om deze gezinnen op te vangen," klinkt het.
'Na een belronde naar 34 hotels, konden er slechts 3 opvang bieden'
De ngo doet daarom een oproep aan de Brusselaar: zij zoeken gastgezinnen uit het Brusselse die families en kinderen op de vlucht willen opvangen. Die opvang zou dan tot volgende week zondag 23 oktober duren.
"Ondertussen hebben we voldoende gastgezinnen gevonden die mensen willen opvangen, waaronder een koppel uit Sint-Gillis," meldt Paulien Natens van Vluchtelingenwerk Vlaanderen aan BRUZZ. Zij coördineert de oproep. "Maar de vraag blijft of ze daar tot eind volgende week kunnen blijven."
"Als dat niet lukt, dan moeten we opnieuw op zoek naar hotelkamers en dat is allesbehalve evident en bovendien een enorme kost," zegt collega Willekens. "Maar we doen ons best, want het is hartverscheurend om zoveel kinderen op straat te zien slapen," voegt Natens eraan toe.
Hotels to the rescue?
Dat het niet evident is, bevestigt ook de Brussels Hotel Association. "Wij hebben de middelen niet om proactief naar buiten te komen met een oplossing," zegt voorzitter Yves Fonck.
De hotelfederatie benadrukt wel dat er een overeenkomst bestaat met het Brussels gewest als er zich een opvangcrisis voordoet. "De overheid kan beroep doen op onze hotels voor mensen op de vlucht," vertelt Fonck. "Dan werken we met een kortingstarief."
Hoeveel capaciteit de federatie kan vrijmaken, kunnen ze niet met zekerheid zeggen. "Het zou om een paar honderd hotelkamers gaan, maar alles hangt af van de bezetting."
Toestroom blijft
Ondertussen blijft het aantal asielaanvragen stijgen bij Dienst Vreemdelingenzaken. Fedasil belooft voor mensen die vandaag asiel hebben aangevraagd wel noodopvang. Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen gaat het om tachtig mensen, voornamelijk families met kinderen, die terechtkunnen in het transitcentrum Ariane in Sint-Lambrechts-Woluwe.
"Wij ontvangen vanavond een honderdtal mensen in het Ariane-centrum," bevestigt Joachim Deman, woordvoerder van het Rode Kruis Vlaanderen, de organisatie die met een tachtigtal medewerkers instaat voor het reilen en zeilen in het transitcentrum.
'Dit hebben we sinds de laatste vluchtelingencrisis in 2015 niet meer gezien'
De afgelopen dagen hebben een duizendtal mensen de nacht doorgebracht in het transitcentrum. "We merken de afgelopen twee weken een enorme toestroom van asielzoekers die hier opvang nodig hebben," ondervindt Deman.
De verwachting bij de ngo’s is dat die toestroom de volgende weken zal blijven stijgen, en ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, bevestigt dat. "Dit hebben we sinds de laatste vluchtelingencrisis in 2015 niet meer gezien."
Al zal volgens De Moor extra opvang niet voldoende zijn door een groot personeelstekort bij Fedasil. Het krijgt daarom op korte termijn 150 personeelsleden extra om de beschikbare opvangplaatsen operationeel te maken.
Op langere termijn moet het Winterplan een deel van de oplossing worden, het plan waarvoor 1.200 opvangplaatsen zullen worden gecreëerd, in samenwerking met het Brussels gewest. Daarvoor komt de regering volgende week samen om te bekijken hoe andere opvangsites operationeel kunnen worden.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Nicole De Moor , Asiel en Migratie , asielzoekers , Vluchtelingenwerk Vlaanderen , Rode Kruis