Middenveldorganisaties bezorgen veertigtal mensen tijdelijke noodopvang in hotels

EDB
© BRUZZ
14/10/2022

Zo’n 125 mensen kregen donderdag te horen dat ze geen opvang konden krijgen in het reguliere opvangsysteem. In samenwerking met andere middenveldorganisaties kon Vluchtelingenwerk Vlaanderen voor een 40-tal mensen tijdelijke noodopvang voorzien, onder andere in hotels. Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor (CD&V), zal de creatie van bijkomende opvangplaatsen evenwel niet volstaan.

Dat vertelde directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen Tine Claus vrijdagochtend op Radio 1. “Wij kregen donderdagnamiddag te horen dat 125 mensen in gezinsverband geen opvang kregen en zijn vervolgens ter plaatse gegaan.”

“Een keer ter plekke bleek dat sommige gezinnen de Dienst Vreemdelingenzaken al verlaten hadden, andere gezinnen stonden er nog. Het ging om zwangere vrouwen, baby’s, peuters, … . In samenwerking met andere ngo’s, zoals Dokters van de Wereld, het Burgerplatform, de Humanitaire Hub en andere lokale organisaties, hebben we nog een oplossing gevonden voor een 40-tal mensen, onder andere in drie hotels. Van de andere mensen weten we niet waar ze naartoe zijn gegaan,” aldus Claus.

De vluchtelingenorganisatie laat weten dat ze vandaag, vrijdag, ook nog naar noodoplossingen zal zoeken, maar dat ze die taak niet langer zal kunnen volhouden. “Onze capaciteit is ook beperkt en wij zijn natuurlijk geen opvangcentrum. Dit is de taak van de overheid.”

De noodmaatregelen moeten volgens Claus nu meteen op tafel komen. “En dit zonder taboes. Er bestaan immers verschillende noodmaatregelen die meteen impact kunnen hebben, zoals via de inzet van defensie, de civiele bescherming of de brandweer. Door dit personeel in te zetten kan de opvangcapaciteit die bestaat – maar niet gebruikt wordt omwille van personeelsgebrek – ook effectief ingezet worden.”

Personeelstekort

Nog op Radio 1 reageerde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) dat het aantal mensen dat asiel aanvraagt, blijft toenemen. "Fedasil heeft het voorbije jaar reeds 5.000 opvangplaatsen gecreëerd, maar dit is onvoldoende om de huidige instroom aan te kunnen. De nuchtere realiteit is dat de instroom disproportioneel stijgt in slechts enkele Europese lidstaten, waaronder België, en dat dit niet langer houdbaar is."

Fedasil heeft al sedert juli de goedkeuring om de capaciteit tot 35.000 plaatsen op te drijven. "Maar Fedasil botst op operationele limieten," klinkt het. "Ik heb al herhaaldelijk gevraagd om personeelsondersteuning te krijgen, maar tot op vandaag vallen de vragen op een koude steen. Ik roep iedereen op binnen en buiten de regering zichzelf te overstijgen en plaatsen die er zijn, mee operationeel te maken."

Volgens de staatssecretaris zal de creatie van bijkomende opvangplaatsen evenwel niet volstaan. "Het beperken van de instroom en het versnellen van de uitstroom maken deel uit van de puzzel. Een Europese aanpak is hierbij heel belangrijk, want we zien de toename van asielaanvragen niet enkel in België. Ook op dat niveau trek ik aan de alarmbel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , asielzoeker , tine claus , Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni