| Asielzoekers vinden onderdak bij het Brusselse netwerk voor daklozenopvang Samusocial (archiefbeeld).

De Croo wijst suggesties voor extra noodopvang vluchtelingen af

Jasmijn Post
© BRUZZ
14/11/2022

Vluchtelingenwerk Vlaanderen trekt opnieuw aan de alarmbel. Als er niet snel heel veel meer opvangplaatsen komen, betekent dat menselijke drama’s deze winter. "We zijn er niet in geslaagd politieke taboes te doorbrengen," reageert Thomas Willekens van Vluchtelingenwerk na een overleg met het kabinet-De Croo.

Lokalen en personeel inzetten van Defensie, opvang in hotels organiseren, en een spreidingsplan uitdenken om de opvang van asielzoekers te spreiden over het hele land. Dat zijn – samengevat – de voorstellen waarmee Vluchtelingenwerk Vlaanderen snel meer opvangplaatsen wil creëren.

De organisatie trachtte maandag ook het kabinet van eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) van de maatregelen te overtuigen, maar zonder veel succes. Schoven ook mee aan tafel: Artsen zonder Grenzen, Dokters van de Wereld, Ciré, het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen en Samusocial.

Moeilijke winter

Vandaag vinden de meeste families en minderjarigen in Brussel opvang, maar het is elke dag opnieuw zoeken of het gaat lukken of niet. Voor alleenstaande mannen zijn er echter weinig vooruitzichten. Sinds november – na meerdere wettelijke vakantiedagen – ziet beleidsmedewerker Thomas Willekens een achterstand in het verwerken van de asielaanvragen. Hij ziet meer mensen op straat overnachten om zo een goed plekje in de rij te bemachtigen de volgende ochtend.

Volgens de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial dreigen de komende maanden in totaal 7.000 asielzoekers op straat te belanden. Die cijfers zouden wel eens kunnen kloppen, denkt ook Willekens. "Het wordt een enorm moeilijke winter, net als vorig jaar."

Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen herinnert eraan dat Fedasil dit jaar al duizenden keren is veroordeeld is voor het niet-opvangen van verzoekers om internationale bescherming.

Defensie en hotels

In een vergadering met afgevaardigden van premier Alexander De Croo werden de drie verschillende noodoplossingen van de hand gewezen. Zo vroeg Vluchtelingenwerk om Defensie in te zetten om op grotere schaal de opvang te organiseren. Maar de federale regering heeft Defensie al gevraagd om 1.500 noodopvangplaatsen te creëren in hun gebouwen. Personeel leveren ziet de PS, die de minister van Defensie levert, niet zitten.

Opvang in hotels organiseren is ook iets wat beleidsmakers liever niet op permanente basis willen doen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen kreeg groen licht om dit te organiseren voor families met kinderen gedurende één week, maar dat is dus niet voor herhaling vatbaar.

Vorige winter was er door de opvangcrisis geen opvang voor alleenstaande mannen. Dit jaar riskeren we dat families en minderjarigen op straat moeten overnachten.

Thomas Willekens, Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Spreidingsplan

Tot slot waarschuwt Willekens ervoor dat sociale diensten in centrumsteden onevenredig belast zullen worden. In Brussel biedt de organisatie voor daklozenopvang Samusocial al heel wat alleenstaande mannen onderdak die eigenlijk recht hebben op een plek in het opvangnetwerk van Fedasil.

Samusocial probeert deze crisis het hoofd te bieden met de middelen die het ter beschikking heeft. Recent nog openden in drie opvangcentra een vijftigtal extra plaatsen. "Het blijft een druppel op een hete plaat, zeker met de winter in het vooruitzicht," zegt woordvoerster Anne-Marie Robberecht.

Kassou van het Burgerplatform staat haar bij. "Nu al zie je honderden mensen op straat slapen. Het aantal maaltijden dat we uitdelen is verdubbeld." Op de wachtlijsten voor opvang in Porte D'Ulysse - opgericht door het Burgerplatform voor een specifieke groep migranten die niet in aanmerking komt voor opvang binnen Fedasil - staan vierhonderd mensen.

Een spreidingsplan kan volgens Willekens centrumsteden zoals Brussel ontzien, maar secretaris Nicole De Moor (CD&V) ziet dat niet zitten. Lokale besturen in België staan al voldoende onder druk door het huisvesten van 60.000 personen uit Oekraïne en een toenemend aantal aanvragen tot tegemoetkoming wegens de energiecrisis.

Ook op het kabinet De Croo klinkt het dat de federale regering op dit moment niet méér kan doen dan het recent gedaan heeft. "We zitten op een historisch hoog aantal plaatsen. We kunnen niet blijven inzetten op nieuwe plekken creëren," reageert de woordvoerder van De Croo. "Het moet haalbaar blijven, zowel op operationeel niveau als op vlak van draagvlak van de bevolking."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni