Advocate Marie Doutrepont van Progress Lawyers Network

Kort gesprek

‘De regering wil geen oplossing voor de dakloze asielzoekers'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
11/12/2022

Tot 900 asielzoekers leven in erbarmelijke omstandigheden in een kraakpand in Schaarbeek. “De federale overheid is verplicht te helpen maar kiest weg te kijken,” zegt advocate Marie Doutrepont (Progress Lawyers Network).

Wat is het profiel van de bewoners in de Paleizenstraat?
Marie Doutrepont: Voor 98 procent gaat het om asielzoekers met tijdelijke verblijfspapieren. De Belgische staat is dus verplicht om ze onderdak te bieden, maar doet dat niet. Er wonen vrijwel uitsluitend mannen, die uit landen als Afghanistan, Burundi, Rwanda, Syrië en Palestina komen.

Met welke problemen kampen die mensen?
Doutrepont: Waar te beginnen? Ze missen niet enkel het Bed Bad Brood waar ze recht op hebben, maar ook de juridische, sociale en medische omkadering die voorzien is voor asielzoekers. Daarnaast zijn de levensomstandigheden barslecht. De verwarming werkt niet of maar af en toe, het water is niet drinkbaar, de douches zijn koud, er zijn amper toiletten en veel mensen slapen op karton op de grond.

"De staat trekt de schouders op als hij veroordeeld wordt"

Marie Doutrepont, advocate

Dat zorgt voor medische problemen?
Doutrepont: Ja, uit een screening blijkt dat de grote meerderheid schurft heeft en er zijn ook gevallen van tuberculose gesignaleerd. Veel aandoeningen waar deze mensen mee kampen vragen een strikte hygiëne, regelmatig douchen, je kleren wassen op 90 graden en afstand houden. Maar dat kan hier niet.

Wat zijn de perspectieven voor de bewoners?
Doutrepont: Dat blijft onduidelijk. Juridisch haalden we wel al een aantal overwinningen. Zo legde de arbeidsrechtbank de Belgische staat dwangsommen op. Dat vonnis werd deze week nog maar betekend. De federale staat en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) willen dit gewoon niet oplossen. De staat vecht de veroordelingen zelfs niet aan, maar trekt de schouders op. Dat is je reinste minachting van de scheiding der machten.

De Moor ontkent dat en stelt dat ze net hard werkt om opvangplaatsen bij te creëren. Waarom zou ze laten aanmodderen? Is het niet gewoon een kwestie van plaats- en personeelsgebrek?
Doutrepont: De motieven zijn waarschijnlijk electoraal, stoer overkomen als het over migratie gaat. En er is wel degelijk plaats. Een rusthuis in Molenbeek liet ons bijvoorbeeld weten dat het veertigongebruikte bedden heeft, mét personeel. Het volstaat om die plaatsen op te vorderen en te financieren, dat geld is er ook. Maar daar komt geen reactie op.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni