wimballieu BRUZZ 1539

De spraakmaker: Wim Ballieu

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
21/09/2016

Wim Ballieu is de man achter het restaurantconcept Balls & Glory. Afgelopen weekend opende hij een tweede Brusselse vestiging vlak aan de Beurs. Balls & Glory serveert gevulde gehakballen met stoemp. Niet meer, niet minder. Hoe strakker het concept, hoe beter, zo lijkt het devies in de hedendaagse horeca.

Opvallend is echter de keuze voor de Beurs. Een zaak openen in het midden van de veelbesproken voetgangerszone terwijl de heraanleg nog even op zich laat wachten, daar zijn ook spreekwoordelijke ballen voor nodig. De locatie schrikt Ballieu echter niet af. “Ik ben opgegroeid in Gent, en daar heb ik die hele evolutie al eens meegemaakt,” vertelde Ballieu in de aanloop naar de opening. “Vroeger kon je nog parkeren in de Veldstraat, maar stap voor stap is het voetgangersgebied uitgebreid. Dat ging elke keer gepaard met protest, maar je ziet wat voor een bruisende stad Gent erdoor geworden is.” Ballieu ziet nu hetzelfde potentieel in Brussel.

Veel meer dan voor de autovrije binnenstad was Ballieu bevreesd voor de hoge huurprijs. 8.000 euro per maand kost de stek in de Henri Mausstraat. Onrealistisch veel volgens Ballieu. “De huurprijzen zijn in Brussel vaak te hoog voor het rendement dat je kan halen,” zegt hij. Maar de jonge kok-ondernemer heeft hier een oplossing voor gevonden door samen te werken met een complementaire partner.

Voor de eerste vestiging in de Lakensestraat deelde hij de ruimte al met het ondertussen failliete Café Flamingo. Aan de Beurs doet hij nu hetzelfde met een nieuwe vestiging van gezondketen Foodmaker. Die laatste trekt vooral volk op de middag, Balls & Glory toch vooral ‘s avonds. Samen hopen beide partners de gehuurde ruimte optimaal te benutten.

Ballieu hield Balls & Glory in 2012 boven de doopvont in Gent en al snel ging ook Antwerpen voor de bijl. Ondertussen verhuisde Ballieu naar Brussel en wilde hij absoluut ook in de hoofdstad scoren met zijn concept. Vorige zomer ging de eerste Brusselse stek open vlakbij de KVS, nu staat de teller dus op twee en daar blijft het waarschijnlijk niet bij. “Voor een volgende opening kijk ik naar de buurt van het Flageyplein of het Kasteleinsplein,” zegt Ballieu.

Brussel is voor Ballieu overigens geen einddoel, maar een springplank. De hyperambitieuze dertiger wil immers ook internationaal potten breken. In Eindhoven ging al een eerste Nederlandse vestiging open, Amsterdam is mogelijk de volgende etappe. Het ultieme doel is New York. Niet meer, niet minder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni