De waterprijs in Brussel moet omhoog, anders kan Vivaqua haar schulden niet afbetalen. Hoe dat precies gaat gebeuren, is nog niet bekend. De Brusselse distributeur kampt met een schuld van bijna 900 miljoen euro bij de Europese Investeringsbank, die hem alleen al aan lasten en rente iets meer dan 20 miljoen euro per jaar kost.
De waterprijs in Brussel gaat omhoog
Dat schrijft Le Soir. In Brussel is de waterprijs sinds 2014 niet aangepast, op twee indexeringen in 2020 en 2021 na. Vivaqua voert echter al vele jaren zware en kostbare rioleringswerkzaamheden uit in Brussel.
Om dat te kunnen betalen, liggen er verschillende scenario’s op tafel. Ze zijn woensdag gepresenteerd op de bestuursvergadering van Vivaqua. Optie één is een prijsstijging van 12,5 procent, een ander scenario is om 15 procent te verhogen. Het derde scenario bestaat uit een prijsverhoging van 20 procent.
Volgens de berekeningen van Le Soir zou een tweepersoonshuishouden dat 35 kubieke meter per jaar verbruikt, zijn rekening zien stijgen van 260 euro tot 293 euro per jaar (12,5 procent) of 299 euro per jaar (15 procent) of 312 euro per jaar (20 procent).
Toezichthouder Brugel heeft Vivaqua gevraagd andere opties voor te stellen en ook de uitgaven omlaag te brengen.
Sociaal tarief
In het nieuwe tariefsysteem van Vivaqua wordt ook een sociaal tarief ingevoerd en wordt het specifieke tarief op basis van het verbruik afgeschaft. De kansarme huishoudens zullen minder voor hun water betalen dan nu, ongeacht het scenario dat zij kiezen, maakt Vivavaqua zich sterk.
Toch maakt oppositiepartij PVDA zich zorgen. "Deze beslissing van de traditionele partijen aan de top van Vivaqua is onaanvaardbaar. Voor veel gezinnen zal de rekening met 100 tot 125 euro per jaar stijgen," zegt Françoise De Smedt, PVDA-fractieleidster in het Brusselse Parlement.
"De werkende mensen moeten niet opdraaien voor de nodige investeringen om de riolen te renoveren. Zeker niet door de toegang tot een eerste levensbehoefte als water aan te tasten. Voor overheidsinvesteringen hebben we eerlijke belastingen nodig, gericht op rijkdom en kapitaal."
Lees meer over: Samenleving , waterprijs , vivaqua