De Stad Brussel is niet in staat om voor een diverser aanbod aan winkels in de voetgangerszone te zorgen. Dat zegt gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V), die vreest dat de doelstellingen van de Stad om kwalitatieve, Belgische producten aan te bieden nooit gerealiseerd zullen worden. Volgens bevoegd schepen Lemesre (MR) worden er genoeg inspanningen geleverd én werkt het Gewest het stadsbestuur tegen in de vergunningspolitiek.
Debaets: 'Ambitie voor andere handel in voetgangerszone blijft bij mooie woorden'
Begin juli kondigde schepen van Handel Marion Lemesre aan dat de voetgangerszone zich meer op gezinnen wil richten. Ook het aanbod van winkels moet die doelstelling reflecteren. De Stad wil minder snackbars en souvenirwinkels, en meer kwalitatieve handel, met een focus op hoogstaande en zeker ook Belgische producten. De Anspachlaan zou zo tot “Belgian Avenue” herdoopt kunnen worden. Het onderzoeksbureau Upcity zou het concept verder ontwikkelen via een studie, en de resultaten daarvan zouden eind september voorgesteld worden.
Huurovereenkomsten tot 27 jaar
Intussen is er nog maar weinig gebeurd om het project vorm te geven. Gemeenteraadslid Debaets ondervroeg Lemesre daar maandagavond over tijdens de gemeenteraad, maar kreeg weinig concrete informatie. “Ik ondersteun de doelstelling van de Stad: een nieuw type winkels met een focus op bijvoorbeeld middenstanders die artisanale of streekproducten verkopen moedig ik zeker aan. Maar ik stel vast dat er weinig gebeurt en dat ze daar ook niet echt de instrumenten toe heeft. Heel wat handelspanden op de Anspachlaan zijn eigendom van de Stad. Die huurovereenkomsten zijn doorgaans van lange duur, tot zelfs 27 jaar. De Stad heeft geen enkele manier om het huurcontract van bijvoorbeeld een pitazaak op te zeggen”, aldus Debaets.
Debaets vreest daarom dat de ambitie om meer kwalitatieve handel aan te trekken dode letter blijft. “Men mag dan misschien wel de ambitie hebben om het aanbod diverser te maken, maar hoe gaan ze dat dan doen? Daar heb ik helaas geen antwoord op gekregen. Ook de resultaten van de studie blijven uit”, aldus het gemeenteraadslid, die ook staatssecretaris is in de regering-Vervoort.
Schepen Lemesre verwees in haar repliek net naar die regering. De schepen van MR, oppositiepartij in het Gewest, erkende dat het stadsbestuur eigenlijk nauwelijks de middelen heft om het handelsaanbod te wijzigen. “Er is geen enkele legale basis, zoals een ordonnantie vanuit het Gewest, die ons de mogelijkheid geeft om diversificatie echt mogelijk te maken. Ik zou graag meer wapens voor interventie hebben”, aldus Lemesre.
'Gewest werkt tegen'
Bovendien werkt het Gewest volgens haar de beslissingen van de Stad soms tegen: “Wij weigeren regelmatig aanvragen tot bestemmingswijziging van handelaars, om die beslissing nadien vernietigd te zien door het Gewest. Dat maakt het moeilijk om een echt ontwikkelingsschema op te stellen.” Debaets vindt die kritiek maar flauw: “De Stad speelt wel vaker cavalier seul: als het Gewest en de 18 andere gemeenten één richting opkijken, kijkt de Stad Brussel systematisch de andere kant op.”
Volgens Lemesre worden er nu al veel inspanningen geleverd om het handelsaanbod te verbeteren. En volgens de liberale schepen lonen de inspanningen, want zo raakte vorige week bekend dat er een twintigtal nieuwe handelszaken zijn geopend in het stadscentrum sinds de invoering van de voetgangerszone. “Maar die kwamen er gewoon in de plaats van andere winkels. Ze vervangen handelszaken die gestopt zijn, en dan kom je uit bij een nuloperatie”, repliceert Debaets. “Bovendien zitten er veel van die zaken niet op de centrale lanen. Toen ik vroeg om een voorbeeld vanop de Anspachlaan te noemen, kwam burgemeester Mayeur (PS) niet verder dan de nieuwe Carrefour.”
Debaets vindt dat het stadsbestuur vooral de bestaande handelaars moet ondersteunen. “We moeten ervoor zorgen dat die mensen niet vertrekken, want zij hebben het ook heel erg moeilijk.” De vele pitazaken wegkrijgen is geen evidentie, beseft ook Debaets: “Eenmaal er panden leeg komen te staan, moeten er selectiecriteria gevolgd worden om ervoor te zorgen dat het aanbod kwaliteitsvoller wordt ingevuld", aldus de politica, die heil ziet in een masterplan voor de handel in het hypercentrum.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.