In 2022 telde de Brusselse brandweer (DBDMH) meer dan 105.000 interventies. Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V), die de cijfers opvroeg bij staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit - One.Brussels), waarschuwt voor de meer dan 340 kwaadwillige oproepen. "Dat er alleen voor de ambulancediensten al meer dan 340 kwaadwillige oproepen plaatsvonden, baart zorgen."
Debaets waarschuwt voor hoge aantal kwaadwillige oproepen bij Brusselse ambulancediensten
Vorig jaar reden de ziekenwagens van de Brusselse brandweer (DBDMH) 105.403 maal uit. In 85 procent van de gevallen eindigde de interventie met de verzorging van een slachtoffer. In iets meer dan 10 procent van de gevallen werd geen patiënt(e) aangetroffen omdat die mogelijk al vertrokken was, en bij bijna twee procent weigerde de patiënt in de ziekenwagen te stappen. Tenslotte was er bij 342 interventies (0,3%) sprake van een kwaadwillige oproep.
"Dat er enkel voor de ambulancediensten al meer dan 340 kwaadwillige oproepen plaatsvonden, een fenomeen waar ook de brandweer regelmatig mee geconfronteerd wordt, baart wel wat zorgen. Hopelijk kunnen we die problematiek snel voorgoed uitbannen, want onze brandweer- en hulpdiensten verdienen uiteraard alleen maar respect en waardering", zegt Debaets.
Ruim een van de vijf oproepen (22,1%) kwam uit Brussel Stad, gevolgd door Anderlecht (10,8%) en Schaarbeek (9,8%). Daarnaast waren er 4.469 interventies (4,2%) buiten het Brussels Gewest.
Cijfers over de brandweerinterventies in 2022 zijn nog niet beschikbaar door aanpassingen aan het registratiesysteem. Wat wel kan worden gesteld is dat ruim 85 procent van de interventies binnen de tijdsdoelstelling valt. De doelstelling van de DBDMH is dat het eerste brandweervoertuig binnen 12 minuten na het eerste hulpverzoek ter plaatse is. In de dichtstbevolkte wijken wordt deze doelstelling teruggebracht tot 10 minuten.
In de zones met de hoogste bevolkingsdichtheid komt de hulp zeer snel. De wijken die buiten de tijdslimiet van 12 minuten worden bediend, bevinden zich in de zones met de laagste bevolkingsdichtheid.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Bianca Debaets , brandweer Brussel , Pascal Smet