Het platform voor de levering van maaltijden van Deliveroo werd in Frankrijk veroordeeld voor zwartwerk na de herclassificatie van het contract van een van zijn koeriers als een arbeidscontract, een primeur in het land.
Deliveroo in Frankrijk veroordeeld voor zwartwerk
Een fietsbezorger die vanaf 2015 bij Deliveroo werkte, ging naar de rechtbank om zijn contract, dat net zoals in België niet geklassifieerd werd als een arbeidsovereenkomst: "Het is een zeer lange strijd geweest, vanaf 2016," zei zijn advocaat Kevin Mention. Een rechter van de Parijse rechtbank veroordeelde Deliveroo voor zwart werk, volgens de uitspraak. "Dit is een primeur tegen Deliveroo in Frankrijk," zei de advocaat.
De rechter "erkende dat het feit dat de koerier gedwongen was een dienstverleningscontract te accepteren in plaats van een arbeidscontract wees op de wil was om de arbeidswetgeving te bedriegen namens Deliveroo en veroordeelde het bedrijf tot het betalen van 30.000 euro aan de bezorger", aldus Mention.
Eerste verlies in Frankrijk
"Dit is het eerste geval van herkwalificatie in Frankrijk voor Deliveroo", bevestigde een woordvoerder van het Britse platform. "We zullen deze beslissing onderzoeken en eventueel in beroep gaan", voegde hij eraan toe. "De Deliveroo-rijders vertellen ons dat ze willen kiezen wanneer, waar en of ze willen werken en dat is wat wij hen toestaan te doen", aldus Deliveroo.
"Deze 2015 zaak gaat over ons oude model," vervolgde de woordvoerder. De contractvoorwaarden bij Deliveroo zijn inmiddels gewijzigd, waarbij de koeriers worden betaald bij levering met variabele kosten op basis van het tijdstip en de afstand van elke levering, in plaats van op tijd.
Kwalificatie arbeidsrelatie
De onafhankelijke status van de koeriers van Deliveroo en die van haar concurrenten wordt in veel landen aangevochten, en verschillende rechterlijke uitspraken hebben al in het voordeel van de koeriers beslist. Momenteel loopt in de Brusselse arbeidsrechtbank ook een zaak tegen Deliveroo, waar het arbeidsauditoraat en de leveranciers Deliveroo er onder andere van beschuldigen niet de nodige sociale bijdragen te hebben betaald.
Opvallend, als reactie op de start van de Belgische zaak begin dit jaar verwees Deliveroo naar het Franse voorbeeld om aan te tonen dat soortgelijke conflicten overbodig zijn. Hun woordvoerder haalde toen aan dat zij in Frankrijk een eigen charter konden opstellen en zo "koeriers alternatieve veiligheid kunnen bieden, zoals ziekteverlof, zonder dat dit de zelfstandige status van koeriers in gevaar brengt”.
De Belgische rechtszaak loopt evenwel enige vertraging op, en een uitspraak zal minstens op zich laten wachten tot eind november 2021. Ook in België rijden de Deliveroo- en Uberkoeriers als zelfstandige of als ‘dienstverlener’ onder de deeleconomieregeling.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Deliveroo , ubereats , arbeidsauditoraat , Brussels parket
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.