De gemeente Schaarbeek heeft donderdag in samenwerking met de Association pour la Mémoire de la Shoah (AMS) en het Maison de la Culture juive dertien 'Stolpersteine' of struikelstenen geplaatst voor evenveel leden van drie families die slachtoffer waren van het nationaalsocialisme.
Dertien struikelstenen in Schaarbeek geplaatst om slachtoffers nationaalsocialisme te eren
De struikelstenen, een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, zijn in heel Europa terug te vinden voor de woning van het slachtoffer. In België zouden er meer dan 300 geplaatst zijn. In Schaarbeek werden bij de plaatsing van de stenen ook de scholen betrokken waar de jongeren werden gesensibiliseerd voor de Shoah en de misdaden van het naziregime.
Vijf klassen hebben kunnen deelnemen aan een activiteit om de oorsprong van de struikelstenen beter te begrijpen en het lot van de families die ermee geëerd worden.
In de Gallaitstraat 76 ging het om vier leden van de familie Nagiel-Amtman die in oktober 1942 gearresteerd werden en vervolgens naar Auschwitz gedeporteerd. In de E. Verhaerenstraart ging het om vier leden van de familie De Jongh, verzetstrijders die actief waren in de evacuatie van Britse piloten. In de Picquartstraat ten slotte betrof het 2 van de 5 leden van de familie Flinker, die uit Nederland naar Schaarbeek waren gevlucht en in mei 1944 gedeporteerd werden nadat ze verraden werden.
Lees meer over: Samenleving , struikelstenen