Bezoek van Koning Filip aan de redactie van Karrewiet bij de VRT op 11 december 2019

| De redactie van Karrewiet bij de VRT (archiefbeeld).

Door VRT-stakingsactie wordt programmatie op tv en radio aangepast

© Belga
23/01/2020

Door de stakingsactie van de drie vakbonden en het personeel bij de VRT komende maandag 27 januari wordt de programmatie op televisie en radio aangepast. Het aanbod online verandert nauwelijks en de programmatie op Ketnet blijft onveranderd. Dat melden de vakbonden van de openbare omroep donderdagmiddag.

De vaste afspraak met 'Thuis' op Eén wordt maandag behouden. 'Het Journaal' zal in korte vorm op antenne komen. Verder komen er op Eén en Canvas vooral herhalingen. Het gaat om programma's die vroeger goed gescoord hebben en programma's waar veel vraag naar is om nog eens uitgezonden te worden.

De programmatie op Ketnet wordt ongemoeid gelaten. "De kleinsten en de jongeren hebben geen boodschap aan de staking", luidt het bij de vakbonden. Het nieuwsprogramma 'Karrewiet' besteedt uitgebreid aandacht aan de staking.

Op de radio worden dan weer korte nieuwsbulletins afgewisseld met een alternatief aanbod. Het muziekaanbod blijft op elke zender verschillend.

De staking zelf gaat maandag net na middernacht van start en duurt 24 uur. Aan de ingang van de VRT aan de Reyerslaan in Brussel zal een stakingspiket staan. Fietsers en voetgangers mogen ongehinderd passeren, alleen auto's worden niet doorgelaten. De bonden willen naar eigen zeggen alle incidenten vermijden. Er komt zeker geen groot spektakel zoals bij de optocht naar het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon op 5 december van vorig jaar.

De staking komt er omdat de vakbonden en het personeel van de openbare omroep niet te spreken zijn over het ontslag van CEO Paul Lembrechts. De Vlaamse regering ontsloeg Lembrechts maandag. De beslissing volgde na enkele weken van conflict aan de top van de openbare omroep. Lembrechts vroeg het ontslag van Peter Claes, directeur Media en Productie. Maar de raad van bestuur weigerde Claes te ontslaan, wat tot een patstelling leidde. Eind december werd een bemiddelaar aangesteld, maar die kon het conflict niet ongedaan maken.

Het ontslag zit het personeel van de openbare omroep hoog. De vakbonden bij de VRT noemden het ontslag eerder al "onaanvaardbaar". Lembrechts heeft zich volgens de bonden ondubbelzinnig geëngageerd om de toekomst van de omroep te beschermen tegen de massale besparingen die de Vlaamse regering de openbare omroep wil opleggen.

In het Vlaams Parlement werd woensdagmiddag gedebatteerd over het ontslag. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) kreeg naar eigen zeggen de nota van de bemiddelaar niet zelf in handen. "Omdat deze nota totaal irrelevant is voor de beslissing van de Vlaamse regering", benadrukte Dalle.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , vrt , paul lembrechts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni