De voorbije drie jaren werden in Brussel drie huurcontracten van sociale huurders opgezegd wegens het bezit van buitenlandse onroerende eigendommen. Daarbovenop werden 33 contracten opgezegd wegens het bezit van een woning in België.
Drie opzeggingen sociale woning wegens bezit buitenlandse eigendom
Wie sociaal huurt, mag geen onroerend goed bezitten. De voorbije drie jaren werden er door 14 van de 16 vastgoedmaatschappijen drie huurcontracten van sociale huurders in Brussel opgezegd wegens het bezit van buitenlandse onroerende eigendommen. Daarnaast werden 33 contracten opgezegd wegens bezit van onroerend goed in België.
Op vraag van N-VA parlementslid Mathias Vanden Borre antwoordde de bevoegde staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) dat deze opzeggingen vooral het gevolg waren van controles van ingediende aanslagbiljetten bij de belastingdienst. Twee vastgoedmaatschappijen, ‘De Lakense Haard' en ‘Lojega’, deelden geen gegevens mee.
“Deze regel bestaat in Vlaanderen én Brussel,” stelt Mathias Vanden Borre via een persbericht. “Het grote verschil is dat er geen echt controle- of sanctioneringsbeleid is in onze hoofdstad.” Zaterdag raakte bekend dat in Vlaanderen de voorbije twee jaren 322 sociale huurders – op een totaal van 677 onderzoeken – met onroerend goed in het buitenland betrapt werden.
“De 36 opgezegde sociale huurcontracten in Brussel zijn hoogstwaarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg,” zegt Vanden Borre. “Ik roep de staatssecretaris op om zich beter te informeren over de voordelen van het Vlaamse controlebeleid en dit in Brussel in te voeren. Gezinnen die écht recht hebben op een sociale woning zullen haar dankbaar zijn.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , sociale woning , Nawal Ben Hamou , Mathias Vanden Borre