Het Franstalige ‘immersieonderwijs’, waarbij vakken in een andere taal (meestal het Nederlands) worden gegeven, is stevig gegroeid in Brussel in de afgelopen vijf jaar, tot in totaal ongeveer 4.500 leerlingen. In het basisonderwijs is de groep bijna verdrievoudigd, in het secundair met ongeveer de helft gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die BRUZZ opvroeg. Ook in Wallonië zit de formule in de lift.
Dubbel zo veel leerlingen op immersiescholen
Immersieonderwijs mag in Vlaanderen pas sinds 2014, en enkel in het middelbaar. In Franstalig België kan het al sinds 1998, in zowel basis- als secundair onderwijs. De voorbije jaren kende de formule er een opmerkelijk succes. “Zes tot acht procent van de Franstalige scholen biedt het inmiddels aan”, zegt Alex Housen, specialist meertalig onderwijs en hoogleraar toegepaste taalkunde aan de VUB.
De immersie (‘onderdompeling’) begint al in het derde kleuterklasje. Grosso modo komt het erop neer dat het kind in de eerste twee of drie jaar het merendeel van de lesinhoud in de vreemde taal krijgt, om in de twee jaar erna over te gaan op fiftyfifty, waarna de balans in de laatste twee jaar overhelt naar lessen in de eigen taal.
Meeste in Henegouwen
In 2015-2016 boden zowat 130 basisscholen en honderd secundaire Franstalige scholen immersieonderwijs aan, waarvan de grote meerderheid in het Nederlands. “Naar verhouding vind je het grootste aantal immersiescholen in Henegouwen, 30 procent van het totaal in het basisonderwijs”, zegt Wim De Grieve, inspecteur vreemde talen in het Franstalige basisonderwijs.(lees verder onder de grafiek)
“Henegouwen is het meest geteisterd op economisch vlak. Hoe slechter de economische situatie in een regio, hoe meer vraag naar immersieonderwijs. Dat komt omdat ouders de kennis van het Nederlands of Engels als een toegangsticket tot een goede baan zien.”
Brussel heeft verhoudingsgewijs minder immersiescholen dan de Waalse regio’s. Voor een deel omdat ze ook naar Nederlandstalige scholen kunnen, denkt Wim De Grieve. “Op Franstalige scholen in Brussel krijgen ze ook sowieso al iets meer Nederlands.”
Maar door de grote vraag van de ouders komen er ook in Brussel scholen bij.
In 2010 waren er 11 basisscholen die immersie aanboden, en 16 middelbare scholen. Vorig schooljaar was dat aantal gestegen tot 18 basis- en 17 middelbare scholen. De scholen hebben vaak wachtlijsten. “Scholen die immersie invoeren, willen meestal ook graag de klassieke afdeling laten voortbestaan maar de immersieafdeling is vaak meteen populairder”, zegt Housen. (lees verder onder de grafiek)
Eén Nederlandstalige immersieschool
Immersieonderwijs is aan Vlaamse kant heel nieuw. Daarom is er maar één Nederlandstalige school in Brussel die (Frans- én Engelstalig) immersieonderwijs aanbiedt: het Meertalig Atheneum uit Sint-Pieters-Woluwe. Die school zet duidelijk in op meertaligheid en biedt bijvoorbeeld ook lessen Chinees en Fins aan.
Meertaligheid
Lees meer over: Samenleving , Jongeren , Meertaligheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.