In de besmettingscijfers van het coronavirus is al een duidelijk effect te zien van de heropening van de scholen na de paasvakantie. Dat zegt gezondheidsinstituut Sciensano. Binnen enkele dagen zal de trend in de cijfers weer de hoogte ingaan, luidt het.
'Duidelijk effect heropening scholen in besmettingscijfers'
Het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen in de dagelijkse rapporten van Sciensano ligt voorlopig nog lager dan vorige week. Vrijdag staat er -8 procent op de tabellen, met een over zeven dagen gemeten gemiddelde van 3.578 besmettingen per dag.
Die dalende trend zal omkeren, weet Sciensano. Sinds maandag gaan de dagcijfers immers opnieuw duidelijk de hoogte in. "De stijging wordt volledig gedreven door de toename van nieuw vastgestelde besmettingen bij kinderen en tieners, in lijn met de toename van het aantal uitgevoerde testen na de heropening van de scholen."
De positiviteitsratio is gestegen tot 9,7 procent. Dat betekent dat 9,7 op de 100 geregistreerde coronatesten een positief resultaat gaf. De Wereldgezondheidsorganisatie neemt een ratio van 5 procent als drempelwaarde. Eenmaal overschreden, zijn extra maatregelen nodig.
Waalse provincies
Een hoog cijfer betekent dat er mogelijk veel onontdekte besmettingen zijn. In alle Waalse provincies ligt de positiviteitsratio hoger dan het Belgische gemiddelde. Namen (13,7 procent) en Henegouwen (13,2 procent) zijn uitschieters. In Vlaams-Brabant is de ratio met 7,5 procent het laagst. In Brussel schommelt de positiviteitsratio rond 10 procent.
Bij kinderen en tieners is er al een toename van de besmettingen te zien met respectievelijk 4 en 8 procent, zegt Sciensano. Bij de andere leeftijdsgroepen zijn er nog dalingen. De meeste besmettingen ziet het agentschap voorlopig nog bij twintigers.
Precaire situatie in ziekenhuizen
De cijfers van de ziekenhuisopnames bewegen ondertussen amper. Tussen 16 en 22 april telde Sciensano elke dag gemiddeld 240 nieuwe opnames, ongeveer evenveel als een week eerder. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is wel weer onder 3.000 gezakt: het zijn er nog 2.989, van wie er 910 intensieve zorg nodig hebben.
De toestand in de ziekenhuizen is precair, luidde het op een persconferentie van het Crisiscentrum. Er zijn niet meer in alle ziekenhuizen bedden voor intensieve zorg beschikbaar en het personeel werd gevraagd om langer te werken. Er sterven nog steeds gemiddeld bijna 40 mensen per dag aan COVID-19 in België. Het aantal overlijdens door het virus sinds het begin van de crisis bedraagt intussen al 23.909.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , scholen , besmettingen , Sciensano