Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) wil de terugkeercijfers van mensen zonder verblijfsrecht in ons land opkrikken. Hij maakt geld vrij - 20 miljoen van de 50 miljoen euro extra budget die hij krijgt van de Vivaldi-regering voor asiel en migratiebeleid - en kiest voor een omslag in het beleid.
Dwingender terugkeerbeleid voor mensen zonder verblijfsrecht
Dat schrijven de kranten De Tijd en La Dernière Heure woensdag.
Mahdi zal zijn plannen straks voor het parlement uit de doeken doen. De bedoeling is alvast om mensen zonder verblijfsrecht op de huid te zitten tot ze effectief voor terugkeer naar hun thuisland kiezen. En in het ultieme geval mensen die pertinent weigeren te vertrekken, gedwongen op een vlucht naar hun land van oorsprong te zetten. "Niemand wordt nog alleen gelaten op straat", aldus Mahdi's kabinet.
90 'terugkeerbegeleiders'
Voor die individuele opvolging rekruteert Mahdi negentig mensen, van wie twintig specifiek om te werken rond gezinnen met minderjarige kinderen, een complexe doelgroep nu na een juridische strijd vastligt dat die niet mogen worden opgesloten met het oog op hun verwijdering. Tien anderen worden ingezet om vreemdelingen al in de gevangenis warm te maken voor terugkeer nadat ze hun straf hebben uitgezeten.
Zestig ambtenaren worden ten slotte aangeworven om nieuwe lokale antennes voor begeleiding naar vrijwillige terugkeer mee te bemannen. De bedoeling is per provincie twee à drie van dergelijke hubs op te zetten. Brussel krijgt iets grotere kantoren, net als steden als Antwerpen en Luik.
Slechts 2 op 10 vertrekt
De terugkeer van mensen zonder verblijfsrecht is de zwakke flank in het Europees asiel- en migratiebeleid, weet De Tijd. Zodra mensen voet op Europese bodem zetten, is het door de strikte regels en procedures moeilijk ze te doen terugkeren. Omdat hun leven echt in gevaar is, omdat ze zich via veel legale manieren kunnen verzetten tegen vertrek of omdat een deel kiest voor een ondergedoken bestaan in illegale circuits.
Over hoeveel mensen het exact gaat, is niet geweten. Er wordt van uitgegaan dat in de EU vier op de tien mensen die binnenkomen en geen recht op verblijf verwerven, weer vertrekken. In België zouden dat er maar twee op de tien zijn.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , verblijfsvergunning , Sammy Mahdi