Ecolo-Groen vraagt onteigening Gesùkerk
In 2007 kocht de Zwitserse investeringsgroep Rosebud de site van de voormalige jezuïetenkerk aan de Koningsstraat. Doel was om er 75 luxehotelkamers van te maken, 75 appartementen, twee restaurants en een brasserie en een vergaderzaal. De binnentuin zou bewaard blijven. Het project zou 35 banen opleveren.
Zes jaar later is er nog altijd geen bouwvergunning. "Uit artikels in de Zwitserse pers blijkt dat de Zwitserse groep Rosebud Heritage en de aanverwante Luxemburgse holding Rosebud Hotels Holding niet aan hun proefstuk toe zijn," zegt oppositiegemeenteraadslid Frederic Roekens (Ecolo-Groen) in een mededeling. "Zo kocht de groep in 2002 vijf hotels verspreid over Zwitserland om ze nadien te verkopen. In bepaalde gevallen na jarenlange leegstand en loze beloftes van dure renovaties."
'Doorverkopen met winst'
Volgens het raadslid is het bedrijf niet echt geïnteresseerd in het uitbaten van hotels, wel in het kopen en doorverkopen van gebouwen met heel wat winst. "Intussen is het Zwitserse Rosebud Heritage sinds eind 2012 in vereffening", aldus Roekens. "Het lijkt duidelijk dat deze investeerders niet de bedoeling hebben om een duurzaam hotelproject uit te baten maar wel om hun investeringen via toegekende bouwvergunningen financieel nog interessanter te maken. Zo kunnen ze die nadien met veel winst verkopen," zegt Roekens.
In 2010 diende de groep wel een bouwaanvraag in, maar dat werd afgeketst door de Raad van State. De Zwitsers beloofden in 2011 en later nog eens in 2012 om een nieuwe aanvraag in te dienen, maar daar kwam niets van in huis.
Onteigening
Ecolo-Groen Sint-Joost vraagt dringend de onteigening van de Gesùkerk en een herbestemming als woningen. "Waarom ijveren gemeente en Gewest voor een gemengd woonproject met middenklassewoningen, sociale woningen, handel, horeca en een culturele functie?" vraagt Roekens zich af.
Kir: 'Zo kan het niet langer'
Volgens Roekens had de gemeente al lang een onteigeningsplan moeten opstarten. De investeerders ontsnappen aan de leegstandsbelasting omdat er een 160-tal daklozen en illegalen wonen in het gebouw. Ze kregen daarvoor een contract van tijdelijke bezetting, tot de werken zouden beginnen.
In de kerk wonen al maanden mensen in penibele omstandigheden. "In afwachting moeten de leefomstandigheden van de huidige bewoners van het Gesùklooster worden verbeterd. Voor de werken van start gaan moeten zij begeleid worden naar een nieuwe woning", aldus Roekens.
Burgemeester Emir Kir van Sint-Joost heeft de Zwitserse investeerders een brief gestuurd met de vraag om meer uitleg. "Zo kan het niet blijven duren", zegt hij woensdag in De Morgen.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.