Ondanks een forse verhoging van de testcapaciteit, blijkt het nog altijd niet eenvouding om een coronatest te laten doen in het Brussels Gewest.
Een coronatest krijgen in Brussel is nog altijd een uitdaging
"Mijn huisdokter heeft mij een voorschrift gegeven. Ze regelde alles via telefoon en e-mail en bleef verwijzen naar de coronasite van het gewest, maar weigerde zelf om labo’s of ziekenhuizen te bellen, terwijl mijn situatie toch vrij urgent is.” De getuigenis van leraar Harry (een schuilnaam) in Het Laatste Nieuws die na contact met een besmet persoon en alle symptomen van corona toch dagen op een test moest wachten, staat niet op zichzelf. Nadat BRUZZ eind juli al aankaartte dat het in Brussel een enorme opgave is om een coronatest te krijgen, blijkt de situatie nu, anderhalve maand later, nog altijd niet optimaal.
Benita (schuilnaam) liep tegen dezelfde problemen als Harry aan. Na terugkeer uit een rode zone, moest ze bijna een week op een test wachten. “Via alle Synlab-centra was de eerstvolgende vrije plek een halve week tot een week na mijn terugkeer,” vertelt Benita aan HLN. Zij vertrok vorige week dinsdag naar Parijs, dat pas net voor haar vertrek rood kleurde. Na terugkeer moest ze dus een test ondergaan. Omdat de eerstvolgende afspraak nog ver in het verschiet lag, belde ze verschillende triagecentra op. “Bij de meeste centra moest ik een kwartier of zelfs een halfuur wachten en kreeg ik niemand aan de lijn. Er werd gewoon afgelegd nadat ik al tientallen minuten had gewacht en met niemand had kunnen spreken," zegt ze.
'Kleine fractie'
"Als huisartsen zien we dat er nog steeds een gebrek is aan mogelijkheden om snel en consistent getest te worden," onderschrijft Michel De Volder, voorzitter van de Federatie van Brusselse Huisartsenverenigingen de problemen tegen BX1. Paul De Munck, voorzitter van de Franstalige huisartsenvleugel GBO is scherp: "Het is absoluut abnormaal en ondenkbaar dat mensen soms vier dagen later een afspraak krijgen."
Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, bevestigt aan HLN dat er geregeld klachten rond testing binnenstromen, maar onderstreept dat het om een kleine fractie gaat. “We zitten aan 3.000 tests per dag in het gewest, dat is het meeste per 1.000 inwoners van heel België. De laatste weken zijn er ook verschillende testcentra die hun openingsuren hebben uitgebreid en ook in het weekend open zijn, zoals in Molenbeek en Sint-Joost. We zitten voor september op onze voorziene testcapaciteit, maar die moet natuurlijk nog worden uitgebouwd in het najaar.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronavirus , corona , coronacrisis , coronatest
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.