Als de Nationale Veiligheidsraad de bevolking zou aanbevelen om mondmaskers te dragen, wil de Brusselse regering ervoor zorgen dat elke burger minstens één herbruikbaar stoffen masker krijgt. Er komen ook extra premies, onder meer voor de sector van de dienstencheques.
Eén mondmasker voor elke Brusselaar
Eerder hadden heel wat Brusselse gemeenten al op eigen initiatief bekendgemaakt dat ze mondmaskers zouden bestellen voor de bevolking. Nu springt ook de Brusselse regering mee op de kar.
"Het is van het grootste belang dat de zorg- en gezondheidssector over het nodige medische materiaal beschikt om zowel de patiënten, de bewoners als de zorgverleners te kunnen beschermen. Met het oog op de exitstrategie is het eveneens belangrijk dat alle medewerkers van het Brussels Gewest de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen krijgen om hun taken uit te voeren. Indien de Nationale Veiligheidsraad de bevolking zou aanbevelen om mondmaskers te dragen, vindt de Brusselse regering het daarenboven aangewezen om elke burger minstens één herbruikbaar stoffen masker te bezorgen", luidt het in een mededeling.
Iriscare zal niet alleen de bestellingen van materiaal voor de welzijns- en gezondheidssector centraliseren, maar ook de behoeften van de andere Brusselse instellingen die medische uitrustingen nodig hebben. Het zal bestellingen plaatsen via de opdrachten die uitgeschreven worden door de federale regering en ook autonome bestellingen plaatsen, luidt het.
De regering bood reeds ondersteuning om een consortium van Brusselse bedrijven van start te laten gaan met de productie van handgemaakte mondmaskers. Dat project blijft doorlopen. Daarnaast zal de regering - indien de Nationale Veiligheidsraad het dragen van mondmaskers aanbeveelt - ervoor zorgen dat elke burger minstens één herbruikbaar stoffen masker krijgt. Die taak zal toevertrouwd worden aan Brussel Preventie en Veiligheid. Er zal zoveel mogelijk rekening gehouden worden met de tewerkstelling van werkzoekenden uit het Brussels Gewest en met de productiecriteria (sociale economie of maatwerkbedrijven) om de maskers te maken.
Bijkomende economische steunmaatregelen
De Brusselse regering kondigde ook verschillende nieuwe economische steunmaatregelen aan. Daarbij was een bijzonder machtenbesluit om de dienstenchequesector, een van de grootste werkverschaffers in Brussel, te ondersteunen. Dienstenchequebedrijven die moesten sluiten, krijgen een eenmalige premie van 4.000 euro. De tijdelijke werkloosheid voor huishoudhulpen wordt aangevuld met een premie van 2,5 euro bruto per uur. De tegemoetkoming voor bedrijven die diensten blijven verlenen aan mensen die er het meest op aangewezen zijn, is verhoogd.
Op het vlak van tewerkstelling zijn ook nog een aantal andere maatregelen genomen, zodat zij die steun genieten in het kader van een aanwervingsplan en hun beroepsactiviteit door de noodmaatregelen hebben moeten opschorten, daarvan geen nadeel ondervinden. Er zijn ook maatregelen genomen rond dierenwelzijn. Verschillende dierenasielen en maneges, waar geen geld binnenkomt, krijgen het financieel moeilijk om hun dieren te voeden. Om in hun behoeften te kunnen voorzien, heeft de regering beslist om een uitzonderlijke premie toe te kennen, variërend van 1.500 tot 3.000 euro voor dierenasielen en 100 euro per paard voor maneges.
Brussels minister van Financiën Sven Gatz is verder met zijn federale collega Alexander De Croo overeengekomen om de termijn voor het indienen van de nalatenschapsaangifte met vier maanden te verlengen. Ook de betalingstermijn van die rechten is met vier maanden verlengd. Verder worden ook de registratie- en de betalingstermijn in het kader van de registratierechten, buiten notariële akten, tijdelijk met hoogstens vier maanden verlengd.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Economie , corona , coronacrisis , coronavirus , steunmaatregelen coronacrisis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.