Een Rand op maat
Lees ook: Brussel en de Rand: De andere negentien
"We hoeven geen stad tegen de stad te maken," zegt Segers, "maar wat we wel kunnen doen is de Rand als een afzonderlijk gebied beschouwen binnen Vlaanderen, met een apart bestuurlijk statuut. Alleen zo kunnen we op zowel het Vlaamse als op het Europese niveau onze desiderata afdwingen. Want momenteel kunnen we specifieke problemen, zoals wonen, niet meer juridisch beantwoorden of we riskeren discriminatieprocedures."
Segers doelt daarmee op Vlaamse decreten zoals Wonen in eigen streek, dat voorrang geeft aan mensen die een bepaalde band hebben met een gemeente. Het decreet is echter in strijd met het Europees Recht, zo oordeelde het Europees Hof van Justitie nog in mei.
Limburgs provinciestadje
Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A) gaat niet zo ver als zijn Dilbeekse collega, maar pleit wel voor een verregaande financiering van Randgemeenten. "Ik laat het in het midden of de Rand een afzonderlijk statuut moet krijgen, zoals mijn collega Segers voorstelt, of helemaal geen statuut. Wat ik wel vaststel, is dat ook de Vlaamse minister bevoegd voor de Rand (Geert Bourgeois van de N-VA, red.) de Rand eigenlijk niet kent."
Bonte en Segers schetsen in het dossier enkele omvangrijke problemen waarvoor de Rand staat, zoals verarming, internationalisering en verstedelijking. "En dat terwijl onze financiering momenteel dezelfde is als die van een Limburgs provinciestadje," meent Hans Bonte. "Ik bedoel dat niet denigrerend, maar Vilvoorde is in niets meer een rustig Vlaams stadje."
Alexander D'Hooghe, uit de Rand afkomstig, maar nu werkzaam bij het prestigieuze Massachusets Institute of Technology in Boston, stelt dan weer voor om van de Vlaamse Rand een stad te maken, institutioneel los van Brussel. Volgens D'Hooghe heeft het immers geen zin meer om de directe omgeving van Brussel als platteland te zien. "Ik weet dat de geesten er misschien nog niet rijp voor zijn, maar eigenlijk moeten Randbewoners beseffen dat ze al in een stad wonen."
BDW organiseert naar aanleiding van het dossier over de Rand ook een middagdebat in Muntpunt op 2 oktober. Dat kan u rechtstreeks volgen via brusselnieuws.be. Een kort verslag vindt u volgende week in uw krant.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.