Een school op vijf haalt 45 procent Nederlandstaligen
Het nieuwe onderwijsdecreet van de Vlaamse gemeenschap verhoogde de voorrangsregel voor Nederlandstaligen van 45 naar 55 procent voor de inschrijvingen die vanaf dit jaar gebeurden. De Franse gemeenschapsregering diende daartegen recent een klacht in bij het Grondwettelijk hof omdat die voorrangsregel anderstaligen zou benadelen.
De klacht blijkt echter op slechts een beperkt aantal scholen van toepassing, aangezien de meeste scholen nooit dergelijke percentages Nederlandstalige leerlingen halen. De helft van de Nederlandstalige basisscholen telt minder dan een kwart Nederlandstalige kindjes. Dat blijkt uit cijfers die brusselnieuws.be opvroeg bij het Lokaal Overlegplatform (LOP) Basisonderwijs.
De voorrangsregel geldt overigens pas na de inschrijving van broers en zussen. Die genieten absolute voorrang. De bovenstaande percentages hebben betrekking op de hele schoolpopulatie.
'Politieke beslissing'
Het verhogen van het voorrangspercentage tot 55 procent voor Nederlandstaligen werd recent door het Vlaams parlement goedgekeurd. "Dat was een politieke beslissing," zegt LOP-voorzitter Dimokritos Kavadias. "En die moeten wij respecteren, al hadden we bij het LOP liever gewacht op een evaluatie van de 45 procent-regel. Het kan wel dat door dat hoger percentage van 55 procent een aantal populaire scholen nog meer Nederlandstaligen aantrekt. Andere scholen zullen daardoor dan Nederlandstalige kindjes verliezen."
Het aantal kinderen met als thuistaal Nederlands werd geteld op basis van de zogenaamde 'verklaring op eer', die in het nieuwe onderwijsdecreet van de Vlaamse gemeenschap vervangen wordt door meer objectieve bewijsstukken, zoals een diploma of een test Nederlands. Ouders dienden voorheen te verklaren dat de kinderen in het gezin met minstens één ouder Nederlands spreken. "Het is wel zo dat broers en zussen van leerlingen die al ingeschreven zijn nog altijd absolute voorrang genieten," zegt Kavadias. "Het kan dus dat in bepaalde scholen de beschikbare plaatsen al op voorhand ingevuld zijn door die broers en zussen."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.