Ook Brussel heeft nu zijn Tejohuis dat laagdrempelige therapie aanbiedt aan jongeren tussen tien en twintig jaar. Het is vandaag officieel ingehuldigd. “We willen aanvullend zijn op de bestaande hulp waar de wachtlijsten lang zijn.”
In 2010 stampte advocate en pedagoge Ingrid De Jonghe in Antwerpen Tejo uit de grond, een laagdrempelige plek waar jongeren tussen 10 en 20 jaar gratis, anoniem en nagenoeg onmiddellijk psychotherapie kunnen krijgen.
In korte tijd kwamen er in heel Vlaanderen Tejohuizen. Veertien zijn er nu. Ze hebben in tien jaar tijd al vele duizenden jongeren geholpen die, om welke reden dan ook, de weg niet vinden naar de reguliere geestelijke gezondheidszorg.
Sinds half september heeft ook Brussel een Tejo-huis. Vandaag werd dat officieel ingehuldigd. “We willen aanvullend zijn op de bestaande hulp waar de wachtlijsten lang zijn,” zegt de Brusselse psycholoog Jef De Block die gecharmeerd was door het snelgroeiende concept en vond dat de hoofdstad niet kon achterblijven.
Vrijwilligers
Opmerkelijk: Tejo werkt met vrijwilligers. Zowel de onthaalmedewerker, als de klinisch psychologen helpen de jongeren in hun vrije tijd. Tejo staat open voor een divers en ook anderstalig publiek, "al blijft het Nederlands de belangrijkste taal bij Tejo," zegt Jef De Block.
Tejo Brussel krijgt steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie die vanuit Welzijn de werking subsidieert. Collegevoorzitter Elke Van Den Brandt (Groen): "Het is een fantastisch initiatief om het taboe rond mentale gezondheid te doorbreken en de stap naar hulp te vereenvoudigen."
Steun is er ook van de Brusselse schepen Ans Persoons (One.Brussels), die hen onderdak gaf in de conciërgewoning van de stedelijke basisschool Klavertje Vier in de Noordwijk.
'Tijdens de lockdown is het aantal jongeren dat met depressieve gevoelens kampt, sterk toegenomen'
Ans Persoons is blij met het initiatief: “Tijdens de lockdown is het aantal jongeren dat met depressieve gevoelens kampt, sterk toegenomen. De plekken waar ze terecht kunnen met hun vragen en twijfels zijn beperkt. Daarom zijn we erg blij dat we een huis gevonden hebben voor TEJO in Brussel. Ze zochten een plek die huiselijkheid uitstraalt, voldoende privacy biedt aan de jongeren die er langsgaan en makkelijk bereikbaar is met fiets en openbaar vervoer De conciërgewoning van Klavertje Vier voldoet daar aan.”
Tejo Bxl, Groendreef 16, Brussel. Open zonder afspraak op maandag, dinsdag en donderdag tussen 17u en 21u. facebook.com/tejobxl info.bxl@tejo.be
Lees meer over: Samenleving , Jongeren , geestelijke gezondheidszorg
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.