Eigenaar kraakpand Wetstraat stelt zelf nieuw gebouw ter beschikking van asielzoekers

Rojin Ferho
© BRUZZ
06/10/2023

| 25 april 2023: het door asielzoekers gekraakte leegstaande gebouw naast het CD&V-hoofdkwartier in de Wetstraat.

Vastgoedontwikkelaar Atenor stelt gratis een nieuw gebouw ter beschikking van de asielzoekers die nu het pand in de Wetstraat kraken. “Als de federale regering geen oplossingen wil vinden, voelen wij ons genoodzaakt om dan maar zelf iets te doen”, zegt Gilles Vanvolsem, manager bij Atenor aan BRUZZ. Het huidige pand moet binnenkort ontruimd worden wil Atenor een boete vermijden.

Het kraakpand naast het CD&V-hoofdkwartier in de Westraat is bestemd voor de Europese Commissie. Daar hoort een strikte deadline bij. “Als zij het gebouw over twee jaar niet gerenoveerd in handen hebben, dan betalen wij – iedere dag dat wij te laat zijn – een hoge schadevergoeding”, zegt Gilles Vanvolsem, manager bij Atenor, de vastgoedontwikkelaar die eigenaar is van het pand. Maar sinds eind april is dat pand bezet door ongeveer honderd asielzoekers die geen reguliere opvangplaats konden bemachtigen bij Fedasil.

De internationale vastgoedgroep wil echter de asielzoekers niet zomaar op straat zetten. Atenor stelt een nieuw gebouw ter beschikking. Het gaat om een gebouw in Brussel, maar waar precies wil Atenor nog niet kwijt.

'Schandalig'

“Het is schandalig hoe alles tot nu toe verlopen is”, zo blikt Gilles Vanvolsem, manager bij Atenor, bij BRUZZ terug op de voorbije vijf maanden. “De manier waarop de federale regering in België omgaat met asielzoekers vinden wij zeer onrechtvaardig. Maar tegelijkertijd zitten wij ook verwikkeld in een situatie waar wij allesbehalve ervaring in hebben.”

De vastgoedontwikkelaar heeft de voorbije maanden gezocht naar een pand in eigen inventaris, dat ze ter beschikking kunnen stellen voor enkele jaren. Die hebben ze dan ook in Brussel gevonden. Ze zoeken nu een organisatie die het wil beheren, maar dat blijft een struikelpunt.

'Wij zijn geen experten in dit vakgebied en zoeken hulp van middenveldorganisaties'

Gilles Vanvolsem, vastgoedontwikkelaar Atenor

De vastgoedontwikkelaar probeert daarom de hulp in te schakelen van middenveldorganisaties, “Ik heb bijna alle ngo’s in Brussel gecontacteerd”, aldus Vanvolsem. “Wij zijn geen experten in dit vakgebied, maar wij zijn wel bereid om een oplossing te vinden voor de asielzoekers. Jammer genoeg zien zij het voorlopig niet zitten om het beheer op zich nemen, omdat ze niet voldoende middelen hebben en omdat dit volgens hen de taak is van Fedasil”, zegt Vanvolsem.

Beheer centrum

Vluchtelingenwerk Vlaanderen bevestigt dat heel wat ngo’s tegelijk door Atenor zijn gecontacteerd met de vraag om een nieuw opvangcentrum te activeren. “Het fysieke overleg met het bedrijf heeft nog niet plaatsgevonden, maar wij hebben wel de intentie om er aan deel te nemen”, zegt directeur Tine Claus. “Ik weet niet of wij, of andere ngo’s, effectief het beheer op zullen nemen”.

Fedasil, de overheidsinstantie die eigenlijk bevoegd is voor het beheer van opvangcentra, is volgens Vanvolsem niet bereid om het gebouw van Atenor te activeren als opvangcentrum voor asielzoekers.

'Nu krijgen gezinnen, vrouwen en kinderen voorrang, dus als we het gebouw beheren, zal dat niet voor mannelijke asielzoekers zijn'

Benoit Mansy, woordvoerder Fedasil

Fedasil bevestigt dat ze die vraag van Atenor hebben gekregen, maar benadrukt dat dat niet voor meteen zal zijn. “Staatssecretaris Nicole De Moor (CD&V) heeft beslist om voorrang te geven aan gezinnen, vrouwen en kinderen en dus als we het gebouw aannemen, dan zal het ook daarvoor gebruikt worden, niet voor mannelijke asielzoekers”, reageert Benoit Mansy, woordvoerder van Fedasil.

“Bovendien, een gebouw vinden, dat is één ding. De belangrijkste uitdagingen zijn hier vooral: is het gebouw geschikt als opvangcentrum? Hoeveel investeringen zijn nodig en kunnen wij hier voldoende personeel voor vinden? Dat proces kan maanden aanslepen”, aldus de Fedasil-woordvoerder.

Ontruiming

Voor Marie Doutrepont, advocaat van de asielzoekers, is de maat vol. “We begrijpen dat het voor Atenor geen evidente opdracht is om ons uit de nood te helpen. Zelfs de deurwaarder die langsgekomen is, is op zoek gegaan naar oplossingen. Iedereen werkt mee, behalve de instanties die verantwoordelijk zijn”, klinkt het. “Als de federale regering niet mee wil werken, dan stuurt het asielzoekers simpelweg de straat op.”

'Iedereen wil meewerken, behalve de instanties die echt verantwoordelijk zijn'

Marie Doutrepont, advocaat asielzoekers (Progressive Laywers Network)

Ondertussen komt er stilaan een einde aan het kraakpand in de Wetstraat, waar nu nog zo’n dertigtal asielzoekers verblijven. “We hebben de ontruiming kunnen uitstellen, maar het is nu wel echt een kwestie van weken voor de asielzoekers er echt uit moeten”, meent Vanvolsem.

“Om die deadline te halen, moeten wij zo snel mogelijk aan de renovatiewerken starten. Het alternatief dat wij bieden, is een gebouw dat definitief kan fungeren als opvangcentrum”, klinkt het. “Wij willen zelfs de kosten dragen, maar laat ons eerlijk zijn, het proces daarnaartoe is niet simpel. Het is voor mevrouw De Moor gemakkelijk om een politieke beslissing te nemen (red. verwijzing naar haar beslissing om voorlopig alleenstaande mannelijke asielzoekers geen opvang meer te geven), maar ondertussen kreunen wij wel onder de druk, terwijl wij helemaal geen middenveldorganisatie zijn. We staan dus open voor alle hulp.”

Er wachten nu ongeveer 2.400 mensen op een opvangplaats bij Fedasil. Tegelijk stijgt de instroom.

Intussen blijft de situatie voor alleenstaande mannelijke asielzoekers schrijnend. Er wachten nu ongeveer 2.400 mensen op een opvangplaats bij Fedasil. Tegelijk stijgt de instroom: in augustus vroegen ruim 3.600 mensen internationale bescherming aan in ons land. In de herfstmaanden belooft dat aantal traditiegetrouw nog te stijgen.

De afgelopen week is een taskforce samengekomen die binnen de federale regering op zoek gaat naar 2000 tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers. Het is voorlopig onduidelijk of ze die plaatsen ook zullen vinden. Volgens bronnen van BRUZZ is de eerste vergadering constructief verlopen. Volgende week is er een tweede vergadering gepland van de taskforce.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , asielzoeker , asielcrisis , kraakpand , Wetstraat , Nicole De Moor , Asiel en Migratie , 'Stop de Opvangcrisis' , Vluchtelingenwerk Vlaanderen , opvangcrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni