Op de Elsense gemeenteraad wordt donderdagavond de aanzet voor een eigen, gemeentelijk reglement rond colivings gegeven. De gemeente wil niet langer wachten op gewestelijke regels omdat er elke maand nieuwe colivings opduiken, en die heel wat overlast met zich meebrengen.
Elsene start procedure voor eigen reglementering rond colivings
Voor de doelgroep van 'young urban professionals' worden door gespecialiseerde start-ups meer en meer colivings gemaakt, niet te verwarren met 'cohousing' (individuele woningen met beperkt gemeenschappelijke ruimtes) of 'colocation' (samenwonen op eigen initiatief). De bewoners hebben hun eigen kamer, maar delen ruime gemeenschappelijke ruimtes: een grote woonkamer, open keuken en een tuin, maar vaak ook een sport- of filmzaal, een spelletjeskamer of een coworkingspace. Prijzen voor de kamers variëren tussen 550 en 750 euro per maand, vaak nog exclusief kosten.
Elsene is net als Sint-Gillis, Etterbeek en Brussel-Stad erg populair voor bedrijven die colivings opstarten. Onder meer door de aanwezigheid van de VUB, ULB en een aantal hogescholen is de gemeente immers erg populair bij jongeren (zie bovenstaande kaart voor inplanting colivings).
Maar de colivings brengen ook heel wat overlast met zich mee, beseft de gemeente Elsene. Het college somt die op in het document waarmee de procedure voor het nieuwe reglement wordt aangekondigd. Zo nemen de parkeerdruk en rondslingerend afval in de buurt toe, door het feit dat meer mensen op dezelfde oppervlakte wonen. Buren klagen vaak over geluidsoverlast. De woningprijzen worden de hoogte ingestuwd, omdat de colivingaanbieders vanwege hun hoge inkomsten hoger kunnen bieden dan andere kandidaat-kopers. Zo wordt het moeilijk gezinnen nog in de stad te houden.
Bovendien zijn de woningen zelf dikwijls onveilig, omdat ze nu nog worden aanzien als gewone woningen en dus geen bouwvergunning hoefde aangevraagd te worden. De panden beschikken daardoor vaak over niet genoeg nooduitgangen, brandwerende deuren en andere veiligheidsvoorzieningen.
Ongelijk voor rechter
Elsene nam vorig jaar al samen met Sint-Gillis en Brussel-Stad een resem (vrijblijvende) aanbevelingen aan om de wildgroei aan colivings aan banden te leggen. De gemeente trok ook al twee keer naar de rechtbank rond een coliving in de Zilveren-Paardgaarde, maar kreeg beide keren ongelijk, omdat het gebouw zijn woonfunctie behoudt en de uitgevoerde verbouwing onder de huidige regels geen vergunning vereist. De zaak zit nu in hoger beroep.
In de nieuwe gewestelijke regelgeving Good Living is wel een onderdeel specifiek aan colivings gewijd, maar die treedt pas ten vroegste begin 2024 in werking. En anderhalf jaar langer wachten is geen optie, zegt Elsens schepen van Stedenbouw Yves Rouyet (Ecolo) aan BRUZZ. "Elke maand zien we nieuwe colivingprojecten opduiken in Elsene. De normen van ons reglement zijn al besproken met het gewest. De precieze tekst ervan moeten we ook ter goedkeuring voorleggen aan Urban.brussels."
Of Brussel-Stad en Sint-Gillis dezelfde gemeentelijke regelgeving rond colivings willen aannemen, is nog niet duidelijk. De twee gemeenten waren voorlopig niet bereikbaar voor een reactie. Dat het thema leeft in het gewest toont ook het feit aan dat donderdagnamiddag een hoorzitting over colivings heeft plaatsgevonden in de commissie Huisvesting van het Brussels parlement.
Lees meer over: Elsene , Samenleving , Politiek , coliving , Yves Rouyet