Ann Vandenplas (40) combineert radiowerk voor La Première en Arabel FM met een artistieke carrière als zangeres en actrice. Ze groeide op in Neder-Over-Heembeek, studeerde communicatie aan IHECS in Brussel en woont nu in Elsene.
Enfant terrible: Ann Vandenplas, radiomaakster, actrice en zangeres
Ik ben net begonnen met een nieuwe rubriek op radio Arabel. Ik interview vrouwen die een nieuwe wending geven aan hun carrière. Wat drijft hen? Welke obstakels moeten ze overwinnen? Op welke hulp kunnen ze rekenen?
Een voorbeeld: Lucie-Valentine gaf de journalistiek op om zich aan het Franse chanson te wijden. Ik wil met zulke bijzondere verhalen andere vrouwen en ook mannen inspireren om hun droom na te jagen. Het vergt moed om je in een nieuw avontuur te storten zonder garantie op succes, maar het kan je leven wel zin geven.
Radio bevalt me. Het is een authentiek en intiem medium. De productie is technisch eenvoudiger dan bij tv en je komt met je stem meteen binnen in het oor van de luisteraar. Het beeld moet hij of zij er zelf bij denken. Het succes van de podcast bewijst dat radio toekomst heeft. Ik ben erin gerold door RTBF-presentatrice Véronique Thyberghien.
In haar uitzending Tendances Première breng ik verslag uit van het culturele leven. Ik kies om de twee weken een actueel thema dat me na aan het hart ligt.
"Brussel is als de madeleine van Proust"
Tien jaar geleden ontdekte ik het improvisatietheater. Het is buitengewoon om je op het podium zonder tekst uit de slag te trekken en je grenzen te verleggen. Ik richtte mijn eigen gezelschap op, Les Filles du Nord, waarmee ik in 2015 de tragikomedie Le Cirque des Femmes heb gemaakt.
We hebben het stuk vijfenzeventig keer gespeeld, in België en Frankrijk. Wat het geheim van het succes was? We hebben herkenbare scènes uit het leven van een gemiddelde vrouw opgevoerd.
Partnergeweld was een van de thema’s, wat toevallig aansloot bij de #metoo-beweging. Mannelijke toeschouwers zeiden me na de voorstelling dat ze hun vrouw nu beter begrepen. Er zat ook veel humor in. De vier actrices waren zo verschillend. We waren de Spice Girls van het theater (lacht uitbundig).
Dit najaar keer ik terug naar mijn eerste artistieke liefde: de muziek. Ik breng een ep uit: Chroniques d’une vie urbaine. Verwacht Franstalige pop met urban, groovy elementen. Ik zing over mensen die altijd gehaast zijn en geen tijd nemen voor de andere. Over de noodzaak om naar jezelf te luisteren bij belangrijke beslissingen. Ernstige thema’s, ja.
Met het duo Girls Next Door heb ik enkele jaren geleden een grappig nummer gemaakt over het Atomium. Tot mijn grote verrassing ging de clip viraal. Ik was net op het theaterfestival van Avignon toen ik telefoontjes kreeg van journalisten.
Ik ben in Brussel geboren en zal er wellicht ook sterven. De stad is voor mij als de madeleine van Proust. Ze roept zoveel herinneringen op aan de dingen die ik hier beleefd heb. Brussel is heel levendig, modern en kosmopolitisch. Tegelijk heeft de stad een menselijke schaal. Nederig, niet gigantisch zoals Parijs.
Ik wandel graag door de verschillende wijken en ontdek daarbij interessante nieuwe plekken. Elsene is de ideale plek om uit te gaan. Mijn lievelingsrestaurant is Le Patio vlak bij het Flageyplein. Wijn drink ik in Etiquette of Mouchart, en brood en gebak koop ik in Chambelland.
Het leven is te kort om je te vervelen. Ik ga steeds op zoek naar uitdagingen en wil mezelf blijven verrassen. Mijn projecten zijn mijn kinderen (glimlacht). Een rode draad is mijn interesse voor de wereld van de vrouw. Ik noem mezelf zonder complexen feministe. Zangeres en actrice Vanessa Paradis inspireert me. Ze is ongelooflijk getalenteerd, weet wat ze wil en vindt zich telkens opnieuw uit.
Lees meer over: Elsene , Samenleving , Enfant Terrible , radio
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.