Celina Gram, culinair juweelontwerpster

| Celina Gram, culinair juweelontwerpster

Enfant terrible: Celina Gram, culinair juweelontwerpster

Patrick Jordens
© BRUZZ
10/02/2018

Het kwam allemaal door een nachtelijke droom: ik zag mezelf een eetbare halsketting opdienen in een restaurantje dat ik had geopend. Toen ik op zoek moest naar een onderwerp voor mijn bachelor- en masterproef voor de opleiding ‘Juweelontwerp en goudsmid’ besliste ik om eetbare juwelen te maken.

In mijn laatste jaar heb ik dus bijna niets anders gedaan dan koken (lacht). Dat is behalve ontwerpen een andere grote passie van mij. Het was heerlijk om die twee te combineren.

Na mijn studies ben ik dat blijven doen, maar het restaurant ben ik nooit begonnen. Het is niet de bedoeling dat de juwelen worden gedragen. Het gaat er meer om dat ik me baseer op de compositie en op soorten elementen van een sieraad om originele gerechten te creëren. Ik zoek daarbij altijd naar een goed evenwicht tussen smaak, kleur en vorm.

En elke creatie moet doorgaan voor een volwaardig gerecht, dus let ik er ook op dat ze voldoende calorieën, proteïnen enzovoort bevatten. Meestal is het een combinatie van granen, groenten, vlees en vis. Het is geweldig wat je allemaal kan vinden qua kleuren en texturen in de natuur. En ik probeer de voedingswaren nooit te extreem te transformeren zodat de smaken nog enigszins puur blijven. Mijn favorieten? Groenten waar men niet veel aandacht aan besteedt, zoals rode biet en linzen, zijn het interessantst om mee te werken. Ik zoek naar de schoonheid in het dagdagelijkse.

TERRIBLE Celina Gramm BRUZZ ACTUA 1602

| Celina Gram.

Doorgaans presenteer ik mijn creaties bij performances of op tentoonstellingen, al dan niet als traiteur. Dan merk ik vaak dat mensen eerst niet goed weten wat ze zien. Om later, als ze dichterbij komen, te constateren dat ze zalm ruiken bijvoorbeeld, en dan danig in de war geraken.

Wat ik op zich heel interessant vind (lacht). En dat ze het uiteindelijk toch niet vlotjes durven op te eten, omdat ze het te mooi vinden en willen bewaren. Maar voor mij zit in het tijdelijke net het mooie. Je moet er hier en nu van genieten, en ik geloof dat je dankzij het esthetische genot ook bewuster gaat proeven en eten. Dat er zintuiglijke synergie ontstaat. Ooit heb ik een interactieve performance georganiseerd: terwijl ik aan een lange tafel verschillende soorten sieraden maakte, konden de genodigden intussen bepaalde onderdelen opeten, waardoor ik verder werkte op wat er overbleef. Spannend om te doen.

"Ik herken mezelf in de chaos van Brussel"

Celina Gram, culinair juweelontwerpster

Celina Gram, culinair juweelontwerpster

Ik heb altijd graag met mijn handen gewerkt, misschien omdat ik Steineronderwijs heb genoten waar het manuele erg gestimuleerd wordt. En de ontmoeting met de mama van een jeugdvriendin, een juweelontwerpster uit Noorwegen, heeft zeker een rol gespeeld. Anderzijds is het niet zo dat ik uitsluitend gefascineerd ben door juweelkunst, of zelf vol juwelen hang. Het draait mij meer om liefde voor kleine sculpturen, die je al dan niet kan dragen op het lichaam, voor gedetailleerd werken met materialen.

Ik ben ook op andere fronten actief: momenteel maak ik een visueel kookboek, samen met mijn zus, en ik kook regelmatig voor andere mensen voor het project Menu’s Next Door. Dat is een website waarmee je bij de buren een maaltijd kan bestellen. Maar niet als juwelen in dat geval (glimlacht).
Na mijn studies in Antwerpen ben ik teruggekeerd naar Brussel, waar ik al had gewoond tijdens mijn studies aan de hogeschool Sint-Lukas.

Ik hou erg veel van Brussel, een extreem tolerante stad op veel vlakken: je gaat bij wijze van spreken met een mand op je hoofd de straat op en niemand kijkt raar op. En het kan er hier heerlijk chaotisch aan toegaan, daar herken ik mezelf wel in. Achter de vaak groezelige façade zit ook veel schoonheid verscholen, als je tenminste wat verder wil kijken. We wonen sinds kort in Vorst, maar ik heb altijd een zwak gehad voor Sint Gillis, dat stilaan een tikje te hipster wordt. Maar zolang een tent als Hector Chicken daar kan bestaan, is er hoop (lacht).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , juweelontwerp , grafisch ontwerp

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni