De eerste coronagolf heeft gezorgd voor een enorme piek in de voedselverdeling bij de Voedselbanken. Van maart tot juni werd 55 procent meer voedsel verdeeld dan in dezelfde periode vorig jaar. De komende jaren moet de federale overheid minstens evenveel steun voorzien als voor de huidige periode van 2014 tot 2020, stelt de Belgische Federatie van Voedselbanken vrijdag.
Enorme piek in voedselverdeling tijdens eerste coronagolf
Het aantal volwassenen en kinderen die tijdens de eerste golf bij de Voedselbanken moesten aankloppen, steeg van ongeveer 170.000 in februari tot zo'n 195.000 in de maand mei. Dat komt neer op een stijging van bijna 15 procent.
De werking van de Voedselbanken kwam hieronder druk te staan, maar de tekorten konden opgevuld worden door de extra financiële steun van de overheid, maar ook van bedrijven, banken en particulieren. Maar ook de grote leveringen van kwalitatieve levensmiddelen binnen het kader van het Europees Fonds voor Hulp aan de Meest Behoeftigen (FEAD) waren van kapitaal belang om de noden te lenigen. Aangezien elke lidstaat binnen het vernieuwde Europees Sociaal Fonds (ESF+) zelf beslist over de grootte en de besteding van het budget voor voedselhulp, dringen de Voedselbanken er bij de Belgische overheid op aan om in de toekomst minstens het huidige budget te behouden.
"Gezien de ontegensprekelijke noodzaak van FEAD in de bevoorrading van de Voedselbanken, willen wij de Belgische autoriteiten en beleidsmakers dan ook uitdrukkelijk oproepen hun verantwoordelijkheid te nemen en het totale budget van zowel Europese, federale en regionale middelen voor voedselhulp voor de periode 2021-2027 minimaal op het niveau van de periode 2014-2020 te behouden", aldus Jef Mottar, gedelegeerd Bestuurder bij de Belgische Federatie van Voedselbanken.
Het FEAD-budget moet ook enkel voor voedingsmiddelen gebruikt worden, en niet voor de aankoop van voedselbonnen. Bij die laatste worden de beschikbare financiële middelen minder efficiënt besteed, alleen al omdat het voedsel door armen aan gewone consumentenprijzen gekocht wordt. Ook de ondersteuning door lokale verenigingen valt dan weg.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , voedselbanken , voedselbedeling
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.