De vrouw bevond zich op een terras in de Europese wijk toen de man haar aanviel.

Europese ambtenaar veroordeeld voor antisemitisme

JP
© BRUZZ
07/10/2018

De Brusselse strafrechtbank heeft een Europese ambtenaar veroordeeld voor antisemitisme. De man heeft een collega-ambtenaar in de Europese wijk in het gezicht geslagen nadat ze ruzie kregen over de Italiaanse dictator Mussolini. De man zei het spijtig te vinden dat “Hitler zijn werk niet af had gemaakt.”

Vanop een terras in de Europese wijk spreekt een vrouw in de zomer van 2015 een man aan die een bordje draagt met daarop ‘Mussolini’. De vrouw herinnert hem eraan dat Hitler en Mussolini twee dictators en criminelen waren, waarop hij haar uitscheldt en in het gezicht slaat.

Nadat het slachtoffer Unia contacteerde, beslist het Interfederaal Gelijkekansencentrum zich burgelijke partij te stellen in de zaak. Eind september oordeelde de correctionele rechtbank dat er sprake was van opzettelijk aanzetten tot haat, geweld en discriminatie. Ook stelde de rechter dat er sprake was van haat en vijandigheid tegenover joodse mensen.

De man kreeg van de rechter een opschorting, op voorwaarde dat hij zich laat begeleiden voor zijn alcoholgebruik. Ook moet hij een cursus volgen rond antidiscriminatie en gelijke kansen. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van 500 euro betalen aan het slachtoffer.

Antisemitisme

Voor Unia is de uitspraak van de rechter een niet te negeren signaal. “De rechter sprak van ernstige en ontoelaatbare feiten, vooral omdat de dader een Europese ambtenaar was die het toonbeeld zou moeten zijn van respect voor diversiteit en voor de wet,” zegt directeur Els Keytsman.

Opvallend volgens Unia is dat joodse mensen globaal gezien minder te maken krijgen met discriminatie op de banen- of huizenmarkt, in tegenstelling tot moslims of mensen met een zwarte huidskleur. Verbaal en fysiek geweld tegen joden, wordt wel vaker geconstateerd in alle lagen van de bevolking en dat is volgens Keytsman zorgwekkend.

Online hate speech

Vooral online komt antisemitisme en negationisme veel voor. Dat wordt verspreid via websites, blogs, mail of discussiefora en sociale media. Unia raadt mensen die dergelijke uitingen tegenkomen, aan om ertegen in te gaan, en de haatzaaier bij het medium te rapporteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , antisemitisme , discriminatie , haatpraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni