Familie dodelijk slachtoffer brand wacht al ruim een jaar op conclusies onderzoek

Jasmijn Post
© BRUZZ
04/07/2022
Updated: 04/07/2022 16.16u

Ruim een jaar nadat de 25-jarige Mamadou Diallo het leven liet tijdens de zware brand in de Heyvaertstraat, wacht zijn familie nog op de conclusies van het gerechtelijk onderzoek. De Huurdersbond pleit intussen voor een verplichte verhuurvergunning zodat huisbazen moeilijker wegkomen met panden die niet brandveilig zijn.

In het Franky Vercauterenstadion in Kuregem hebben vrienden, familie en buurtbewoners zich verzameld. Hier spelen verschillende ploegen vandaag een voetbaltoernooi ter nagedachtenis van Mamadou Diallo, de 25-jarige inwoner van Kuregem die het Vercauterenstadion voor het laatst betrad op die zwarte dag vorig jaar april.

De middag voor de brand had zijn coach Madou Diallo (geen familie, red.) hem nog gezien in het stadion. Diezelfde nacht – van zondag op maandag 19 april 2021 – brak er een brand uit in de Heyvaertstraat in Anderlecht die uiteindelijk drie mensen het leven kostte. Als het aan coach Diallo ligt, wordt het voetbaltoernooi een jaarlijks terugkerend evenement. Hij heeft Mamadou Samba groot zien worden. "Zo leeft hij voort bij ons."

Mamadou woonde nog maar net in het pand in de Heyvaertstraat, zijn eerste eigen appartement. Hij genoot ervan om alleen te wonen, maar het genot was van korte duur. De hevige brand holde het gebouw van binnen uit. De brandweer moest met ladders werken omdat de trappen al waren weggebrand. De meeste bewoners ontkwamen, Mamadou Samba niet.

Volgens burgemeester Fabrice Cumps (PS) waren er officieel elf appartementen in het gebouw, waar negen huishoudens ingeschreven stonden. Mogelijk woonden er in werkelijkheid meer mensen. Bewoners die gered werden, getuigden na afloop in de pers dat er te weinig rookmelders waren in het gebouw. De rookmelders die er waren, werkten niet goed.

De brand lokte een maatschappelijk debat uit over brandveiligheid in dichtbevolkte wijken als Kuregem. Bevoegd staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) kondigde aan dat ze de verplichte rookmelders wilde uitbreiden van huurwoningen naar ook particuliere woningen.

Vijftien maanden later

Vandaag ligt het pand in de Heyvaertstraat waar de brand ontstond er gehavend bij. Een handelaar uit de buurt vertelt dat er alleen is schoongemaakt en dat het pand is gestut. Verder beweegt er weinig. Doordat er geen bedrijvigheid meer plaatsvindt, is de Heyvaerstraat nummer 213 een geliefde plaats geworden om afval te dumpen.

"Vervelend voor de buurt," zegt dezelfde handelaar. Door de zwartgeblakerde raamkozijnen doet het pand wat denken aan een rotte kies. Wordt er nog onderzoek verricht? Ligt het daarom nog stil? Het Brussels parket heeft het dossier voorlopig in ieder geval afgesloten. Het onderzoek is geklasseerd zonder gevolg, over de inhoud wordt niet gecommuniceerd.

img20220703145914.jpg

| Het pand in de Heyvaerstraat zoals het er een jaar en een paar maanden na de brand bij ligt.

Dat het onderzoek is afgerond, hoort Alpha Oumar Diallo, de vader van Mamadou Diallo, via BRUZZ. “We hebben geen brief ontvangen om ons hierover te vertellen. Er is geen opvolging, er is niets. Ging het om een gaslek, of een ongelukje in de keuken? Ik heb het nodig om dat te weten. Ik heb die vraag gesteld in het commissariaat van de politie, maar tijdens mijn laatste verzoek was het onderzoek nog lopende.”

"Als het parket klasseert zonder gevolg, dan kunnen slachtoffers wel nog naar vrederechter gaan om reparaties te vragen," zegt José Garcia, secretaris- generaal van de Huurdersbond. "Dat kan ook als de eigenaar van het pand niet schuldig is verklaard." Bewoners kunnen bijvoorbeeld eisen dat de eigenaar rookmelders plaatst of een kapotte buitendeur repareert. Maar vader Diallo is voorlopig nog niet van plan naar het gerecht te stappen: eerst zien of de politie hem nog belt.

Volgens de Huurdersbond overstijgt de problematiek de individuele gevallen. Zowat de helft van de Brusselse woningen voldoet niet aan de normen. In arme wijken, zoals Kuregem, ligt dat aandeel nog een stuk hoger. Extra inspecteurs aanwerven gaat het probleem niet kunnen oplossen. "Het Gewest zal nooit genoeg budget hebben om alle controles uit te voeren die nodig zijn."

De Huurdersbond pleit daarom opnieuw voor het invoeren van een verhuurvergunning. In de Brusselse Huisvestingscodestaat dat een eigenaar zijn bezit niet mag verhuren als een woning niet in orde is. Die afspraak moet volgens de Huurdersbond een dwingender karakter krijgen. "In de Heyvaertwijk gaat het niet alles oplossen - er zullen altijd mensen zijn die het aanvaarden om een appartement te huren terwijl de eigenaar geen vergunning heeft. Maar het is een eerste stap die veel kan veranderen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni