Federale regering trekt 1,3 miljoen uit voor tweedelijnsopvang in Trierstraat

GR
© BRUZZ
02/12/2019
Updated: 02/12/2019 19.15u

Federaal minister van Armoedebestrijding Nathalie Muylle (CD&V) maakt iets meer dan 1,3 miljoen euro vrij voor tweedelijnsopvang in de Trierstraat. Daar verblijven sinds de start van het Winterplan, begin november, elke nacht zo’n 250 daklozen. Zij kunnen daar niet alleen 's nachts, maar ook overdag terecht voor een slaapplaats, eten en zowel medische als psychosociale begeleiding.

Begin vorige maand ging het regionale Winterplan van het Rode Kruis en Samusocial van start. De financiering daarvan gebeurt door het Brussels Gewest, maar daar komt maandag geld bij vanuit het federale niveau. Dat geldt vooral voor de werking van het opvangcentrum in de Trierstraat 82. Daar verblijven sinds 1 november elke nacht zo’n 250 mensen, wat meteen ook de maximumcapaciteit is.

Tweedelijnsopvang

Nathalie Muylle (CD&V), federaal minister van Armoedebestrijding, gaat maandag langs in het centrum. Daklozen worden daar niet alleen 's nachts voorzien in hun basisbehoeften, maar kunnen er eveneens genieten van tweedelijnsopvang. Dat houdt in dat het centrum ook overdag open is. Mensen moeten het centrum ’s ochtends niet meer verlaten, zoals vroeger wel het geval was. Ze worden aangemaand om minstens een maand lang in het gebouw in de Trierstraat te blijven. Op die manier creëren ze voor zichzelf een stabiele omgeving.

De tweedelijnsopvang, die vorig jaar al werd ingevoerd, wordt ondersteund vanuit de federale regering. Die maakt daarvoor iets meer dan 1,3 miljoen euro vrij. Het centrum blijft zeker open tot en met 31 maart, maar dat wordt misschien opnieuw verlengd zoals vorig jaar. “Al zal het geld daarvoor van het regionale niveau moeten komen”, zegt Freddy Simon, die de werking in de Trierstraat in Etterbeek coördineert, aan BRUZZ.

Housing First

Naast de fondsen voor de werking in de Trierstraat, wordt er ook meer budget voorzien voor coaches die deel uitmaken van Housing First-projecten. Die begeleiden daklozen die kampen met een drugverslaving en dringend psychiatrische hulp nodig hebben naar een eigen woning.

“We zien dat sinds de opstart van deze trajecten in 2013 er al 600 mensen een dak boven hun hoofd hebben gekregen. Maar een permanente vorm van toezicht is nodig om de kans op herval zo laag mogelijk te houden. Daarom trekken we 900.000 euro uit voor een proefproject om coaches in te schakelen binnen acht Housing First-projecten”, zo laat het kabinet van minister Muylle weten. Hoeveel geld er daarvan naar Brussel zal vloeien, is voorlopig nog niet geweten.

Bij het CAW Brussel juichen ze de investeringen toe. “Veel van de daklozen die in aanmerking komen voor Housing First-trajecten gedijen niet in reguliere opvangcentra. Het is goed dat er initiatief wordt genomen om de begeleiding daarvan op punt te stellen, want meestal beschikken die mensen zelf niet over een eigen netwerk om zichzelf op het rechte pad te houden”, zegt Kris Gysen, inhoudelijk directeur van CAW Brussel aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , daklozenopvang , Trierstraat , Housing First

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni