De Dienst Voogdij weigert nog botscans te laten uitvoeren bij jongeren zonder opvang. Dat zou medisch niet verantwoord zijn. "Na een verblijf op straat zijn de jongeren te zwak voor zulke scans", zegt een woordvoerder. Maar zonder test, geen opvang.
FOD Justitie weigert leeftijdstests voor jonge asielzoekers zonder opvang
Het opvangnetwerk zit zo goed als vol. Daarom biedt Fedasil vaak alleen nog plaats aan de kwetsbaarste groepen, zoals niet-begeleide minderjarigen. Bij twijfel of iemand echt minderjarig is, vraagt de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) dat die persoon een leeftijdstest, of botscan van de polsen en het gebit, laat uitvoeren.
De Dienst Voogdij van de FOD Justitie weigert echter al sinds 26 oktober om zo'n scan uit te voeren voor jongeren zonder opvangplaats. Dat schrijven De Morgen, De Standaard, Het Nieuwsblad en het Belang van Limburg dinsdag. "Na een verblijf op straat zijn de jongeren te zwak voor zulke scans", zegt een woordvoerder. Bovendien is er bezorgdheid over de blootstelling van zorgverleners aan besmettelijke ziektes zoals schurft.
De Dienst Voogdij vraagt dat Fedasil eerst de medische zorgen waar alle asielzoekers recht op hebben, toekent als deel van het basispakket bed-bad-brood. Fedasil op zijn beurt benadrukt dat de uitvoering van leeftijdstesten tot de wettelijke opdracht behoort.
Zorgpunt voor medische check
Meerderheidspartij Groen noemt die situatie "onwettig en volstrekt onaanvaardbaar". "Elke persoon heeft recht op opvang, ongeacht de leeftijd", zegt Kamerlid Eva Platteau. Volgens de groenen is het opvangtekort het probleem, en moet staatssecretaris de Moor "dringend de beloofde opvangplaatsen realiseren".
Het kabinet van staatssecretaris Nicole de Moor liet eerder aan verschillende kranten al weten aan een oplossing te werken met de bevoegde diensten. Concreet denkt de Moor aan een zorgpunt waar een eerste medische check kan gebeuren.
Voor Vlaams Belang moeten de leeftijdsonderzoeken dringend hervat worden, en mag "vastgesteld bedrog niet zonder gevolgen blijven".Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) denkt eraan om een 'zorgpunt' te organiseren. Zo zouden jongeren toch een medische check kunnen krijgen voor ze om scans worden gestuurd.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Justitie , Asiel en Migratie