"Vele tientallen doden later, doen betrokkenen of hun neus bloedt." Dat schrijft Theo Francken op Twitter over verschillende Brusselse politici die in 2010 betoogden voor de vrijlating van Oussama Atar. "Francken wil de geschiedenis herschrijven om extreemrechtse stemmen te winnen", reageert El Khannouss, een van de geviseerde politici.
Francken haalt uit naar Brusselse politici die voor vrijlating Atar pleitten
Lees ook: Alle aanslagen het werk van Brusselaar
"Politici die actief militeerden om terroristisch meesterbrein Atar vrij te krijgen uit een Irakese gevangenis. El Khannouss (CDH), Mohssin en Genot (Ecolo), Ikazban (PS). Hij kwam effectief vrij en streed zijn jihad. Vele tientallen doden later, doen betrokkenen of hun neus bloedt."
Dat schreef N-VA politicus Theo Francken vandaag op Twitter, nadat eerder bekend raakte dat Brusselaar Oussama Atar volgens het Franse gerecht het brein achter alle aanslagen in Frankrijk en België was.
Atar werd in 2005 gearresteerd in Irak en zat sindsdien vast in onder meer de beruchte gevangenis van Abu Ghraib. Hij werd verdacht van wapensmokkel, maar officieel was hij opgesloten omdat hij de grens met Irak illegaal had overgestoken.
Ahmed El Khannouss, Ahmed Mouhssin en Jamal Ikazban waren in 2010 Brussels Parlementslid - Mouhssin en Ikazban zijn dat vandaag nog steeds - toen ze deelnamen aan een betoging aan het Justitiepaleis voor de vrijlating van Atar. Zijn uitwijzing volgde uiteindelijk in 2012.
'Toen nog geen sprake van terrorisme'
"Het ging om een campagne voor de vrijlating van een Belg die in een buitenlandse gevangenis (in Irak, red.) werd vastgehouden voor illegaal verblijf. Dat was nog lang voor er sprake was van de aanslagen. Amnesty International voerde ook campagne, en dat is geen organisatie die bekend staat om haar steun aan terroristen", zegt Ikazban, die verder niet wil reageren op de Tweet.
"Er was destijds helemaal geen sprake van terrorisme", herhaalt El Khannouss. "Ik ken het dossier heel goed en heb toen documenten ingekeken bij Buitenlandse Zaken en de ambassade van de VS. Niemand had ook maar enig vermoeden dat het om een terrorist ging." Dat benadrukt ook Mouhssin, die verder alleen kwijt wil dat zijn gedachten uitgaan naar de slachtoffers van terrorisme.
'Francken herschrijft geschiedenis'
Dat Francken het nieuws over Atar vandaag aanhaalt om een verband te leggen met de campagne in 2010 waarbij Brusselse politici betrokken waren, botst vooral bij El Khannouss op kritiek. "Francken wil de geschiedenis herschrijven om extreemrechtse stemmen te winnen", aldus El Khannouss.
"Hij speelt met de angst van mensen, en daar moet hij mee stoppen", vindt de CDH-politicus. "Wij staan altijd klaar om ons te verzetten tegen elke vorm van terrorisme."
Lees meer over: Samenleving , Theo Francken , Oussama Atar , Jamal Ikazban , Ahmed El Khannouss
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.