| Safet Rustemi ontliep 22 jaar effectieve celstraf doordat hij ons land werd uitgezet

Francken verdedigt keuze uitzetting veroordeelde Albanezen

© VRT - BRUZZ
31/07/2018

Opnieuw is een Albanees die illegaal in ons land verbleef en was opgepakt voor drugsfeiten, uitgewezen vóór het gerecht in actie kon komen. Een Albanees, die jarenlang het Brusselse prositutiemilieu domineerde, bleek eerder op te duiken op de ‘most wanted’-lijst van de federale politie, terwijk hij vorig jaar is uitgezet. Bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA):

Twee weken geleden werd een Albanese crimineel, Safet Rustemi, op de Belgische 'most wanted'-lijst gezet van meest gezochte misdadigers. De man bleek een jaar eerder uitgewezen vóór hij hier zijn gevangenisstraf kon uitzitten. Eind januari 2017 werd hij voor het eerst veroordeeld in ons land. Hij kreeg een gevangenisstraf van 9 jaar opgelegd voor zijn rol als “leider van een criminele organisatie die het Brusselse prostitutie- én drugsmilieu onder zijn controle probeerde te krijgen.”

Maandag raakte bekend dat er opnieuw een Albanees is uitgezet. Dit keer gaat het om een Albanees zonder papieren, die in Gent werd opgepakt voor drugsfeiten maar op borgtocht vrijgelaten. Het gaat om een administratieve afhandeling, verdedigt Francken die keuze in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

"Illegaliteit is ook een misdrijf. En als een rechtbank beslist om iemand voorwaardelijk vrij te laten, goed wetende dat die man hier illegaal is, dan komt de vreemdelingenwet in voege. Dat betekent dat wij die administratieve procedure moeten volgen. Anders zou hij ook het bevel krijgen het grondgebied te verlaten."

Kritiek op rechters

"Die man heeft 22 jaar op zijn kerfstok. Maar justitie zegt: voor een Cassatieprocedure - wat is de kans om dat te winnen, 0,5 procent? - kan hij 25.000 euro (borg, red.) betalen en dan komt hij vrij. (Zucht) Je mag nooit kritiek geven op rechters, want dan is het kot te klein natuurlijk. Maar ik stel vast dat die dan ook vrijkomt. Die betaalt dat natuurlijk onmiddellijk."

Francken stelt zich een situatie voor waarin Rustemi nog zou rondlopen in België. "Stel dat die 2 à 3 jaar hier zou blijven vóór er een definitieve verordening is. Stel dat hij dan feiten pleegt: een moord, een verkrachting... Wie zou u dan bellen? U zou mij bellen. U zou zeggen: 'Mijnheer Francken, die man was illegaal, waarom heeft u die het land niet uitgezet?'"

20 actiecomités

Francken wijt de uitzettingen aan het plaatstekort in de Belgische gevangenissen. "Om hier een gevangenis te kunnen bouwen, moet je twee stenen op elkaar gezet krijgen. En dan staan daar 20 actiecomités. Dát is het probleem."

"Er wordt dus heel veel voorwaardelijk vrijgesteld, ook bij mensen bij wie je daarover bedenkingen kan hebben. Dat zijn dan mensen die illegaal zijn, zonder wettige verblijfplaats. Hoe ga je die later dan terugvinden? Dan zet ik die uit als ik de mogelijkheid krijg. Want illegalen horen hier niet thuis en criminele illegalen al helemaal niet."

Rustemi zelf is overigens niet van plan terug te keren naar België om hier voor de rechter te verschijnen. Hij vraagt of Albanië hem kan beschermen "tegen het onrecht dat de Belgische justitie hem heeft aangedaan". "Elke rechtbank waar ook ter wereld mag mijn dossier inkijken en mij berechten, maar in België is er geen gerechtigheid meer voor mij," zegt hij dinsdag in een interview met La Dernière Heure.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , safet rustemi , Theo Francken , Albanië

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni