Ook aan concertzaal Bataclan vond in de nacht van 13 november een aanslag plaats.

Frankrijk herdenkt aanslagen met nationaal eerbetoon

© Belga
13/11/2018

In Parijs hebben de slachtoffers van de aanslagen van 13 november 2015, exact drie jaar geleden, dinsdag een nationaal eerbetoon gekregen met een stoet langs de plaatsen waar aanslagen werden gepleegd.

Op de avond van 13 november pleegden negen mannen een reeks aanvallen in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis en in de hoofdstad, op de terrassen van restaurants en in het concertgebouw Bataclan.

Optocht langs getroffen plaatsen

In totaal vielen er 130 doden en meer dan 350 gewonden. Om 9 uur dinsdagmorgen vond een eerste ceremonie plaats in het Stade de France. Op die plek bliezen drie jihadisten, waaronder Abdelhamid Abaaoud uit Molenbeek en Bilal Hadfi uit Neder-over-Heembeek, zichzelf op. Daarbij viel een dode en tientallen gewonden. Ook Molenbekenaar Salah Abdeslam was als chauffeur bij de aanslag aan het Stade de France betrokken. Hij zou later op de avond ook nog meewerken aan het bloedbad in concertzaal Bataclan.

De familie van het dodelijk slachtoffer, Manuel Diaz, was aanwezig, net als premier Edouard Philippe, minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner en de Parijse burgemeester Anne Hidalgo. Van aan het nationale voetbalstadion vertrok een optocht naar de terrassen van de bars en restaurants in Parijs waar schietpartijen plaatsvonden die 39 mensenlevens eisten: le Carillon, le Petit Cambodge, la Bonne Bière, le Comptoir Voltaire en la Belle équipe. Om 11 uur kwam de optocht aan bij de Bataclan, de concertzaal waar 90 mensen werden doodgeschoten. Voor het eerst woont de president van de Republiek de ceremonie niet bij.

Londense burgemeester Khan aanwezig

In 2017 brachten Emmanuel Macron, die op dat moment een paar maanden verkozen was, en zijn voorganger François Hollande hulde aan de slachtoffers door hetzelfde parcours te volgen. Om 12.30 uur hebben de slachtofferverenigingen een herdenkingsceremonie voorzien voor het stadhuis van het elfde arrondissement. Er zullen toespraken gehouden worden, er zal muziek worden afgespeeld en er zullen ballonnen worden opgelaten.

De dag wordt afgesloten met de officiële overhandiging van een 'nationale medaille van erkenning aan de slachtoffers van het terrorisme' in hôtel Matignon. Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan is aanwezig bij de ceremonies, als uiting van 'de sterke vriendschap tussen de twee steden en hun onderlinge solidariteit tegen het terrorisme', aldus de stad Parijs. In 2017 en 2018 kreeg Londen net als Parijs met verschillende aanslagen te maken.

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Aanslagen Parijs , aanslagen , eerbetoon

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni