Gediplomeerde officiële gidsen in Brussel-Stad zijn niet te spreken over de kwaliteit van 'free city tours'. Sommige begeleiders zouden volgens hen met te weinig kennis van zaken gidsen. Bovendien klagen ze ook het onzekere sociale statuut van de ongediplomeerde gidsen aan. Gewestelijk toerismeagentschap Visit.brussels pleit daarom voor een uniform officieel gidsenstatuut.
Free city tours: Visit.brussels vraagt kwaliteitscontrole bij stadsgidsen
Wie vandaag in Brussel op zoek is naar een begeleide wandeling door onze hoofdstad, heeft keuze te over. Naast de officiële gidsbeurten die uitgaan van toerismeagentschap Visit.brussels zijn er ook de zogenaamde ‘free city tours’. Dat zijn toeristische wandelingen waarvoor je kan inschrijven via een website, maar waar je ook ter plaatse zonder reservatie aan kan deelnemen.
In totaal zijn er ongeveer acht organisaties die dagelijks meerdere rondleidingen aanbieden. Het aantal deelnemers varieert daarbij tussen de vijf en dertig personen. Het grote voordeel voor de toerist is dat je achteraf zelf bepaalt hoeveel je betaalt. De gidsen werken op commissie en worden uitgestuurd door een bedrijf waarvan de hoofdzetel zich meestal in het buitenland bevindt.
Bezoekers beslissen vaak op het laatste moment om zich in te schrijven voor een gidsbeurt, waardoor de ‘free city tours’ een valabel alternatief vormen voor de officiële wandelingen die dan meestal al volzet zijn.
‘Oneerlijke concurrentie’
Bij de gediplomeerde gidsen heerst ongenoegen over deze manier van werken, meldt de RTBF. Ze bestempelen de ‘free city tours’ als oneerlijke concurrentie, en klagen over een gebrek aan kwaliteitscontrole. Toerismebureau visit.brussels pleit daarom voor de invoering van een officieel statuut voor zowel gediplomeerde als niet-gediplomeerde gidsen.
“Om de kwaliteitscontrole op te voeren willen we een officieel statuut invoeren waarbij gidsen getest worden op hun talenkennis en wat ze weten over de stad. Het is zeker niet de bedoeling om de ‘free city tours’ uit de stad te bannen, want ook ongediplomeerde gidsen zullen zo'n statuut kunnen verkrijgen", legt Jeroen Roppe, woordvoerder van Visit.brussels, aan BRUZZ uit.
"De vzw Federatie van Gidsenverenigingen Brussel, die instaat voor de uitwerking ervan, wil op deze manier ook de gebrekkige sociale rechten van sommige gidsen aan de kaak stellen", aldus Roppe nog. Hoe het allemaal precies in zijn werk moet gaan en wanneer het statuut er komt, is voorlopig onduidelijk: de kersverse Brusselse regering moet zich nog over het voorstel buigen.
Afhankelijk van goodwill
Dat er vanuit het Gewest initiatief wordt genomen om de sociale rechten van alle gidsen te verdedigen juicht een ongediplomeerde gids, die liever anoniem wil blijven, toe.
“Voor ons loon zijn wij afhankelijk van de goodwill van de mensen die we rondleiden. Dat is stresserend, zeker omdat toeristen soms vroegtijdig de gidsbeurt verlaten en wij zo niets verdienen. Maar dan nog zijn we verplicht om het bedrijf waarvoor we werken een bedrag door te storten.”
"Net als de traditionele gidsen focussen ook wij op de grote historische verhalen. Maar de stoffige details laten we daarbij wel achterwege"
Hij vindt zelf wel dat er van oneerlijke concurrentie geen sprake is omdat de aanpak zo verschillend is. “Net als alle andere gidsen leggen wij onze focus op de grote historische verhalen over de stad, maar wij benaderen die vanuit een vorm van infotainment."
"De stad op een zo aangenaam mogelijke manier ontdekken staat centraal. Ons publiek verschilt ook erg van elkaar. Zo krijgen wij meer aanvragen binnen van backpackers, terwijl de traditionele gidsen eerder grote groepen en verenigingen begeleiden."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , stadsgids , visit.brussels , statuut
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.