Meer dan vier op de tien Brusselse bedrijven laten honden toe op de werkvloer. Dat stelt GAIA op basis van een enquête bij 99 Brusselse bedrijven. De dierenrechtenorganisatie vreest dat meer honden zullen vereenzamen nu werknemers opnieuw naar kantoor mogen. “Honden zijn niet gemaakt om urenlang alleen thuis te zitten.”
GAIA: ‘Bijna helft Brusselse bedrijven laat honden toe op werkvloer’
Onderzoeksbureau Ipsos voerde in maart en april dit jaar een enquête uit over honden op het werk, in opdracht van dierenrechtenorganisatie GAIA. In Brussel werden 99 bedrijven bevraagd, voornamelijk kleinere privé-ondernemingen. Daarvan laat 44 procent honden toe op de werkvloer. De belangrijkste reden die bedrijven daarvoor aanhalen is om honden niet de hele dag alleen te laten zitten.
Dat is dan ook waar GAIA voor vreest nu de regels op het verplichte thuiswerk versoepeld zijn. Sinds woensdag mag iedereen die verplicht thuis heeft gewerkt, weer één dag per week naar kantoor. “Dit betekent dat duizenden honden die gewend zijn geraakt dat hun baasjes het grootste deel van de tijd in hun buurt waren, opeens overdag alleen thuis zullen zitten”, klinkt het bij GAIA.
“We weten enerzijds maar al te goed dat eenzaamheid niet goed is voor het hondenwelzijn en anderzijds dat de aanwezigheid van een hond op de werkplek heel wat voordelen biedt, zowel voor de hond als voor de werknemers”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Volgens de resultaten van de enquête zien drie op de tien Brusselse bedrijven waar honden zijn toegelaten geen positieve effecten. In vier op de tien bedrijven zetten honden aan tot beweging en zorgen ze voor een betere werksfeer.
'Asiel na terugkeer naar kantoor'
GAIA spoort de werkgevers aan om honden zoveel mogelijk toe te laten op het werk. “Het zou zonde zijn de sprong niet te wagen. Vergeet ook niet dat veel honden die tijdens de lockdown zijn geadopteerd, het risico lopen in een asiel te belanden na de terugkeer naar kantoor”, aldus Vandenbosch. Van de Brusselse bedrijven die geen honden toelaten op het werk, zou een kwart niet uitsluiten om dat in de toekomst wel te doen. Bedrijven die het wel uitsluiten halen aan dat de werkomgeving niet geschikt is voor honden. Hygiëne is een ander argument om honden niet toe te laten.
Van de bedrijven die honden toelaten heeft zestig procent nog geen moeilijkheden ondervonden. In bedrijven waar honden wel problemen hebben veroorzaakt, gaat het voornamelijk om collega’s of klanten die schrik hebben van honden, extra schoonmaak, geluidsoverlast en allergische reacties. In zeven op de tien Brusselse bedrijven waar honden zijn toegelaten reageren collega’s positief op de aanwezigheid van een hond.
Reglement
Alhoewel honden toegelaten zijn in bijna de helft van de bevraagde ondernemingen, is er slechts in 15 procent van de bedrijven ook een duidelijk beleid over honden op het werk. “Als er al een dergelijk beleid is ingevoerd, geeft het vooral aan of honden al dan niet zijn toegelaten”, klinkt het nog bij GAIA. “Uit de peiling blijkt echter dat een duidelijk beleid bedrijven ertoe zou kunnen aanzetten om te overwegen in de toekomst honden toe te laten.”
GAIA heeft daarom zelf een modelreglement opgesteld dat bedrijven kunnen downloaden op de website van de dierenrechtenorganisatie. “Het kan uiteraard worden aangepast en is bedoeld om de werkgevers te motiveren om honden toe te laten op kantoor”, aldus Vandenbosch nog. “Honden zijn niet gemaakt om urenlang alleen thuis te zitten.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , GAIA , honden