| Popelin, die begraven ligt op het kerkhof van Laken, staat ook op sommige Belgische muntstukken van 2 euro.

'Geef Marie Popelin een standbeeld in Brussel'

TDN
© BRUZZ
11/03/2019

Als het van de BRUZZ-lezers afhangt, moet Marie Popelin een standbeeld krijgen in Brussel. Haar vooroorlogse strijd voor vrouwenrechten verdient volgens jullie een vereeuwiging in steen. Popelin, de eerste vrouwelijke doctor in de rechten, haalde het in onze poll afgetekend van de Brusselse filmregisseuse Chantal Akerman.

Van de honderden standbeelden die Brussel telt, verwijst slechts een handvol naar een vrouw. Bovendien hebben die doorgaans een decoratieve functie, en dienen ze niet om de verdiensten van de vrouw in de kijker te zetten.

Daarom vroegen we de BRUZZ-lezers naar aanleiding van Internationale Vrouwendag welke opvallende vrouwen een standbeeld zouden moeten krijgen in Brussel. De peiling werd maandag afgesloten en levert met Marie Popelin (1846-1913) een afgetekende winnares op.

'Moeder der feministen'

De Schaarbeekse was de eerste vrouwelijke doctor in de rechten in België, maar mocht zich omwille van haar gender nooit aan de balie inschrijven als advocate. Samen met Isabelle Gatti de Gamond (1839-1905), die net naast het podium greep, geldt ze als een van de voorvechtsters van de eerste feministische golf. “De moeder van de feministen”, wordt ze door een lezer genoemd.

Popelin haalde haar doctoraat aan de ULB, en richtte daarnaast de Belgische Liga voor Vrouwenrechten en de Nationale Vrouwenraad op. Die laatste reikt nu nog steeds om de vijf jaar de Marie Popelinprijs uit aan een vrouw die strijdt voor de emancipatie van de vrouw. Popelin, die begraven ligt op het kerkhof van Laken, staat ook op sommige Belgische muntstukken van 2 euro. De Marie Popelinstraat aan het Rogierplein is naar haar vernoemd.

Film, dans en sport

Een eervolle tweede in de poll was Chantal Akerman (1950-2015). De Brusselse cineaste, dochter van twee Poolse joden die de Holocaust overleefden, is vooral bekend vanwege haar meesterwerk “Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles”. De krant The New York Times noemde de film na de première op het filmfestival van Cannes "het eerste vrouwelijke meesterwerk in de filmgeschiedenis".

Twee hedendaagse vrouwelijke inspiratiebronnen delen de derde plaats. Het gaat om de wereldvermaarde choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, die in Vorst de gerenommeerde dansschool PARTS oprichtte, en de amper 24-jarige meerkampster Nafi Thiam, geboren in Brussel.

Het duo houdt de feministe Isabelle Gatti de Gamond dus van het podium, die het initiatief nam voor de eerste middelbare meisjesscholen in Brussel. Zij ligt begraven op het kerkhof Dieweg in Ukkel.

Eervolle vermeldingen zijn er ook voor de Poolse natuur- en scheikundige Marie Curie (1867-1934), die als eerste vrouw een Nobelprijs in ontvangst mocht nemen, en de Brusselse hooglerares Lydia Deveen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Stedenbouw , vrouwenstandbeelden , Marie Popelin , Chantal Akerman , Nafi Thiam , Anne Teresa De Keersmaeker

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni