Er komt geen nieuw slachthuis op de site van Abattoir en op termijn verdwijnt ook het bestaande slachthuis. Dat zegt voorzitter Joris Tiebout in een interview met BRUZZ. Daarmee is het enige slachthuis in België waar nog onverdoofd geslacht wordt gedoemd om te verdwijnen. "De milieuvergunning loopt nog tot 2028, maar we weten niet of het zolang zal duren."
Geen nieuw slachthuis op Abattoir: 'Het is een aflopende zaak'
Op de Abattoirsite in Anderlecht komt namelijk het nieuwbouwproject Manufakture, waarin het slachthuis vervangen wordt door ‘ateliers voor vleesversnijding’. De Abattoir is momenteel het enige slachthuis in België waar dieren nog onverdoofd geslacht mogen worden. Dat komt omdat het Brussels Gewest, in tegenstelling tot Vlaanderen en Wallonië, nog geen verbod op de rituele slachting heeft afgekondigd.
'We konden niet garanderen dat er in Brussel nog minstens 25 jaar onverdoofd geslacht kan worden'
Toch is het gebruik "naar alle waarschijnlijkheid een aflopende zaak”. Dat zegt Abattoir-voorzitter Joris Tiebout in een interview met BRUZZ. Oorspronkelijk was het wel de bedoeling om een nieuw slachthuis te bouwen in het nieuwe gebouw, maar de Abattoir wilde die investering niet alleen dragen. En de firma Abaco, die het slachthuis uitbaat, zag het niet zitten om erin mee te stappen.
“Onder meer omdat we niet konden garanderen dat er in Brussel nog minstens 25 jaar onverdoofd geslacht kan worden. Dus hebben we beslist dat er geen nieuw slachthuis komt”, zegt Tiebout.
Het huidige slachthuis wordt aanvankelijk wel nog behouden en heeft nog een milieuvergunning tot 2028. "Maar we weten niet of het zolang zal duren. Veel medewerkers van het slachthuis zijn al van een zekere leeftijd en hebben niet meteen opvolgers. Bovendien zijn er nog meer plannen voor de site. Het huidige slachthuis komt dan een beetje in de weg te staan", aldus Tiebout nog.
Een mogelijk verbod op onverdoofd slachten ligt momenteel niet bovenaan de Brusselse dossierstapels. Het staat niet vermeld in het regeerakkoord en de regering wacht naar eigen zeggen eerst op de uitspraak van het Grondwettelijk Hof over het verbod in Vlaanderen. Dat Hof wacht zelf nog op een advies van het Europees Gerechtshof.
Formeel gezien zal de rituele slachting dus wel afgelopen zijn als Manufakture klaar is. Er komt dan, behalve de ateliers, ook een parkeergarage en mogelijk een dakzwembad.
Lees de volledige reportage over het onverdoofd slachten in Abattoir woensdag in het BRUZZ-magazine en op BRUZZ.be.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Abattoir , Manufakture , Onverdoofd slachten , slachthuis anderlecht
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.