Geen plaats voor 652 kinderen in eerste kleuterklas

© brusselnieuws.be
20/02/2013
Het komende schooljaar vinden 652 kinderen die zich aangemeld hebben, geen plaats in de eerste kleuterklas van het Nederlandstalig onderwijs. Daarbij zitten ook kinderen uit voorrangsgroepen, zoals Nederlandstaligen en GOK-leerlingen. VGC-collegevoorzitter Guy Vanhengel zegt dat Brussel 30 nieuwe scholen nodig heeft.

Over alle jaren van het kleuter- en lager onderwijs gerekend zijn er bijna 2.000 kinderen die geen plaats gevonden hebben. Dat blijkt uit een stand van zaken na de aanmeldingsfase die begin februari plaatsvond.

In de eerste kleuterklas zijn alle plaatsen bezet, maakte VGC-collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) bekend. Bij de 652 kinderen die uit de boot vielen voor dat jaar, zitten 72 Nederlandstaligen en 293 GOK-leerlingen. Ook kinderen uit andere groepen, zoals kinderen van personeel, vonden geen plaats.

"Het capaciteitsprobleem is dermate groot dat de voorrangsregels het niet meer kunnen oplossen", zegt Walentina Cools, de voorzitster van het Lokaal Overleg Platform (LOP). Vooral in de kleuterklassen vinden kinderen moeilijk nog een plek. Ook voor de (niet-verplichte) onthaalklas vonden 612 kinderen geen school. "Daar zijn nog 93 plaatsen vrij, maar die bevinden zich vooral in de Woluwes en Oudergem, terwijl de capaciteitsproblemen het grootste zijn in verder gelegen gemeentes zoals Schaarbeek. Voor de overige jaren van de kleuterschool zijn alle plaatsen bezet."

'Trek budget op'
Ook in de basisscholen is er plaatstekort. In totaal vonden 1.988 kinderen geen plaats in een van hun voorkeurscholen. Voor hen zijn er nog 1.200 vrije plaatsen over, vooral in het zuiden van het gewest. Dat geeft een tekort van 788 plaatsen. Dat aantal kan nog verminderen als kinderen die een plaats toegewezen kregen, zich toch niet inschrijven.

Kinderen die definitief uit de boot vallen in het Nederlandstalige net kunnen nog terecht in het Franstalig onderwijs of in de Rand. Daar zijn echter ook tekorten.

Vanhengel pleit er bij de Vlaamse regering voor om het budget op te trekken. Volgens hem zijn er 30 nieuwe scholen nodig. "Daarvan staan er 15 in de steigers", zegt zijn woordvoerster. "We vragen 25 miljoen euro om de capaciteit op te trekken. Dat is dan alleen al voor de voorrangsgroepen. Er zijn ook nog andere groepen die hun kind naar het Nederlandstalig onderwijs willen sturen, maar die maken nu helemaal geen kans."

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) liet woensdagavond aan brusselnieuws.be weten "eerst de cijfers grondig te willen bekijken alvorens te reageren".


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni