| Een Lufthansa-vliegtuig boven Sint-Lambrechts-Woluwe

Geluidsrapport WHO: hinder door vliegtuigen moet omlaag

TDN
© BRUZZ - Belga
10/10/2018

Wie voortdurend wordt blootgesteld aan omgevingslawaai kan daar zowel lichamelijk als psychologisch onder lijden. Daar waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor in een nieuw geluidsrapport.

De WHO meent dat omgevingsgeluid, na luchtvervuiling, de grootste bedreiging is op de volksgezondheid. De WHO onderzocht vanaf welk geluidsniveau het risico op gezondheidsproblemen toeneemt. Door de groeiende bevolkingsaantallen, maken steeds meer mensen geluid. En echt luid hoeft dat omgevingsgeluid niet te zijn om schadelijk te zijn.

Vliegtuigen

Voor autoverkeer is dat al vanaf een gemiddeld geluidsniveau van 53 decibel (dB). ’s Nachts blijft het gemiddelde best onder de 45 dB. Om u een idee te geven: op de BRUZZ-redactie bedraagt het geluidsniveau 62dB, voor een conversatie tussen twee personen is dat ongeveer 50 dB.

Afhankelijk van de zone mag de geluidshinder van vliegtuigen in het Brussels Gewest wettelijk nooit hoger zijn dan 55 of 65 dB. ’s Nachts schommelen de maximaal toegestane waarden tussen 45 en 55 dB.

Te hoge waarden, zo concludeert WHO in haar rapport. Idealiter blijft het omgevingsgeluid door vliegtuigen overdag onder 45 dB en ’s nachts zelfs onder 40 dB.

Slaapstoornissen en leerachterstand

De gezondheidsrisico’s zijn heel uiteenlopend. De meest voorkomende klachten zijn ergernissen, concentratie- en slaapstoornissen. Maar het WHO-onderzoek toont ook aan dat omgevingsgeluid kan leiden tot verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en hartaanvallen. Die klachten komen vooral voor bij lawaai door wegverkeer.

Heel uitzonderlijk kan een blootstelling aan omgevingsgeluid hoge bloeddruk, obesitas en zelfs diabetes veroorzaken. Bij kinderen zou het lawaai dan weer een negatieve invloed kunnen hebben op hun leesvaardigheden en zo een leerachterstand veroorzaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , WHO , geluidshinder , geluidsnormen , Wereldgezondheidsorganisatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni