Cecile en Pieter. Zo heten de twee die verleden week de borden met daarop 'rookvrij park' aan de ingangen van het Warandepark hingen. "Het stadsbestuur heeft ons uitgenodigd voor een gesprek en we gaan daar graag op in", zegt Pieter Elsen aan BRUZZ. "Een park is een plek waar je naartoe gaat om een beetje properdere lucht in te ademen."
Gevonden: het koppel achter het rookvrije Warandepark
Zowel Leefmilieu Brussel als de Stad Brussel wisten niet wie er verleden week de borden aan het Warandepark hing. Wel was de Stad Brussel voorzichtig positief, en riepen ze de initiatiefnemers op om zich te melden "om erover te communiceren en ideeën uit te wisselen."
En zo geschiede. De actievoerders namen contact op met het stadsbestuur, dat op 10 februari een afspraak met hen heeft. Ook aan BRUZZ maakten ze hun identiteit bekend. Het gaat om Cecile Leclerq en Pieter Elsen, een koppel uit Molenbeek.
"Het is een manier om het debat aan te wakkeren", zegt Pieter Elsen aan BRUZZ. "In Straatsburg is het al verboden te roken in alle parken. Wat logisch is, een park is een plek waar je naartoe gaat voor een een stukje natuur in de stad, voor een beetje properdere lucht. Maar constant hangt er rook, van de persoon naast je op de bank, van iemand die voorbij loopt. Dat klopt niet."
Maar ook het afval dat rokers achterlaten, baart Elsen, bouwkundig ingenieur van beroep, zorgen. "Peuken kunnen tot 500 liter water vervuilen en hebben 12 jaar nodig om volledig af te breken. Het merendeel van de rokers zien peuken nog steeds niet als vervuilend en blijven ze op de grond gooien. Maar intussen liggen ze wel overal in de stad."
Het duo wil aan de Stad Brussel vragen of ze de andere parken in haar beheer ook van zo'n borden wil voorzien. "Eenmaal de Stad Brussel mee is, zullen de andere gemeenten of het Gewest niet achter willen blijven", besluit Elsen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , roken , park
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.