Gewest broedt op actieplan tegen parkieten

© brusselnieuws.be
15/03/2012
Het Brusselse Gewest werkt aan een actieplan om de overlast door uitheemse parkieten in te dijken. Deze zomer komt er een sensibiliseringsactie die het voederen moet ontmoedigen. Of er ook een euthanasie-operatie komt, is vooralsnog niet duidelijk.

De aanwezigheid van halsbandparkieten in Brussel is het gevolg van de vrijlating van de parkieten naar aanleiding van de sluiting van Meli Park eind de jaren zeventig op de Heizel. Sindsdien is de populatie exponentieel gegroeid. Een studie van de Luikse universiteit stelt dat die groei ook inheemse soorten bedreigt.

Het Brussels Gewest neemt daarom een aantal maatregelen.

"Vooreerst hebben we juridische maatregelen genomen. Zo verschijnt een van de komende dagen de nieuwe Brusselse ordonnantie 'Natuur' in het Belgisch Staatsblad. Voortaan zijn niet alle vogels of zoogdieren meer beschermd. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bruine rat, maar dus ook voor de uitheemse parkieten," legt bioloog Olivier Beck van de biodiversiteitscel van Leefmilieu Brussel uit aan brusselnieuws.be.

Het Brusselse Gewest deed er vijf jaar over om de nieuwe ordonnantie Natuur goed te keuren. Toch hebben de juristen van Leefmilieu Brussel nog een vette kluif aan de interpretatie van deze ordonnantie. "Zijn de parkieten nu vogelvrij verklaard? Mogen ze worden gedood? We weten het zelf nog niet zo goed," geeft Beck toe.

Voederen
Tweede maatregel is de preventie- en sensibiliseringscampagne van komende zomer, op vraag van minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo). "Via onze website en in folders gaan we informatie verspreiden over exotische dieren en over de gevolgen voor de biodiversiteit. Voorts willen we de mensen nog eens de regels rond het voederen van wilde dieren op het hart drukken. Dat de parkieten overleven is mede het gevolg van het feit dat mensen eenden voederen in de parken en dat mag niet. De opportunistische parkieten komen dan een graantje meepikken."

Over de zwaarste maatregel, steriliseren of doden, hebben we nog geen beslissing genomen," besluit Beck.

Geen eenduidige analyse
In wetenschappelijke kringen is er overigens geen echte eensgezindheid over de impact van de beestjes op de biodiversiteit.

"Volgens een studie van de Luikse Universiteit hebben de parkieten wel degelijk een impact op de biodiversiteit in Brussel," legt Beck uit. "Ze treden in competitie met onder meer de spechten voor de ideale nestholen in de bomen. Wij vrezen vooral dat ze de nestholen van de vleermuizen gaan beschadigen," aldus Beck.

"Maar volgens een studie van de Antwerpse universiteit valt het dan weer mee met de schade op de biodiversiteit. Er is dus geen eenduidig wetenschappelijk antwoord," weet Beck.

"Iedereen is het er wel over eens dat ze voor zware geluidsoverlast zorgen en heel wat vuil in de parken in de vorm van uitwerpselen. Als je je auto parkeert onder een boom met parkieten, krijg je hem helemaal wit terug. Ook voor Net Brussel is er een bijkomende kost voor het schoonmaken van de parken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni