Het lijkt alsof er voor het eerst een echte start is gemaakt met de overheveling van het beheer van het Ter Kamerenbos van de Stad Brussel naar het Gewest. Het Gewest was al langer vragende partij om de zorg voor het park bij Leefmilieu Brussel onder te brengen. Ook Anderlecht en Watermaal-Bosvoorde zijn geïnteresseerd om hun groene zones door het Gewest te laten beheren.
Gewest en Stad praten over overdracht beheer Ter Kamerenbos
Het park van is al sinds 1989 eigendom van het Gewest, maar het beheer is altijd bij de stad gebleven. Allerlei Brusselse politieke figuren, zoals bijvoorbeeld voormalig minister van Leefmilieu en inwoonster van Ukkel Céline Fremault (CDH), hadden reeds opgeroepen om het beheer van het Ter Kamerenbos naar het Gewest te verhuizen. Niet alleen heeft Brussel Leefmilieu de nodige know-how in huis om dat beheer effectiever en minder duur te doen, maar de omringende groenzones zoals de Abdij van Ter Kameren, het Zoniënwoud en het Ten Bosch park worden al door het Gewest beheerd.
Aanhoudende problemen bij het beheer door de Stad, ondanks investeringen zoals het markeren van fietspaden op de wegen door het park, zetten deze discussie telkens opnieuw op de politieke agenda. De slechte staat van de trottoirs en de snelheid van de automobilisten in het Ter Kamerenbos worden als de voornaamste problemen aanzien door het Gewest.
Vaker gesloten voor verkeer
In oktober riep de opvolger van Fremault, Alain Maron (Ecolo), opnieuw op om het beheer over te dragen. De gemeente en het Gewest zijn nu officieel in gesprek met elkaar, dat bericht Le Soir. “We moeten het beheer van de groene ruimtes gaan rationaliseren,” zegt Brussels schepen van Groene Ruimten Zoubida Jellab (Ecolo) aan BRUZZ, "dus ik ben zeker bereid om ook te praten over de overheveling van andere parken die de Stad momenteel beheert, maar die groene ruimtes hebben we nog niet geïdentificeerd." Het helpt hierbij uiteraard dat beide bewindslieden van dezelfde partij zijn.
Het bos zal wel nog vaker worden afgesloten voor het verkeer als het in de handen van gewestelijk milieuagentschap Leefmilieu Brussel zou komen. Zij sluiten een park bij windstoten van 70 kilometer per uur van april tot november, en bij 80 kilometer per uur de rest van het jaar. Brussel-Stad sloot het park slechts bij windstoten van 100 kilometer per uur.
Behalve Brussel-Stad zijn nog enkele andere gemeenten geïnteresseerd om het Gewest hun groene zones te laten beheren. Anderlecht heeft al een vraag gesteld over de Marius Renardvijvers en de Hippodroom in Bosvoorde is onderdeel van gesprekken. "We kunnen nog niet spreken over echte onderhandelingen, omdat een overdracht naar het Gewest afhangt van de financiële middelen die Brussel Leefmilieu ter beschikking heeft. Het is geweten dat de budgettaire situatie krap is", zegt woordvoerder Pascal Devos van minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo).
Brussel-Stad hoopt ook het toekomstige park langs de opengelegde Zenne in de Noordwijk door de gewestelijke groendienst te laten beheren.
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Samenleving , Ter Kamerenbos , Zoniënwoud , Zoubida Jellab , Alain Maron , Leefmilieu Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.