Brussel-Stad zal het Ter Kamerenbos zelf blijven beheren. Het gewestelijke milieuagentschap Leefmilieu Brussel, dat het leeuwendeel van de Brusselse bossen en parken beheert, krijgt er dus geen zeggenschap over. "Het is een van onze parels," klinkt het op het kabinet van milieuschepen Khalid Zian (PS).
Gewest krijgt geen zeggenschap over Ter Kamerenbos
Leefmilieu Brussel beheert om en bij de 2.200 hectare van de 2.800 hectare bossen, parken en tuinen in Brussel. Steeds vaker neemt het agentschap het beheer over van de gemeenten. Zoals bijvoorbeeld het Forestierpark in Anderlecht of het Marie-Josépark in Sint-Jans-Molenbeek in 2016.
Dit jaar komen daar nog groene ruimtes bij in Evere, Sint-Lambrechts-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde en Ukkel. In de laatste gemeente komt bijvoorbeeld het Sauvagèrepark onder de hoede van het gewest.
Een belangrijk park blijft wel in gemeentelijke handen. Het stadsbestuur van Brussel laat het Ter Kamerenbos niet los. "Het is een van onze kroonjuwelen," zegt het kabinet van milieuschepen Khalid Zian (PS) in de krant Le Soir. "We kunnen het beheer aan en we zijn erg waakzaam over het gebruik van het bos, onder andere voor de overlast voor de buurtbewoners."
Coherentie
Milieuminister Céline Fremault (CDH) wil het conflict niet op de spits drijven. "Ik wil de gemeenten niet straffen die hun werk goed doen," klinkt het. "Ik wil gewoon een eenduidig parkbeleid. Het Zoniënwoud en het park rond de Abdij van Ter Kameren zijn beheerd door Leefmilieu Brussel. Enkel het Ter Kamerenbos niet. Voor mij is dit geen kwestie van eigendom, maar een van coherentie."
Is dit de zoveelste clash tussen Gewest en gemeente? Ook het kabinet van Zian sust. "Het Ossegempark en het Park van Laken worden nu al beheerd door Leefmilieu Brussel en dat gaat erg goed," klinkt het.
Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , Ter Kamerenbos , Leefmilieu Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.