Het Brussels Gewest ziet het aantal parkieten in de stad zienderogen stijgen - nu al tot 12.000 exemplaren - maar heeft geen echte oplossing. “Er bestaat geen wondermiddel. We proberen nu of nestplaatsen vernietigen en de dieren angst aanjagen een effect heeft.”
Gewest met handen in haar over halsbandparkieten
De laatste telling van het aantal parkieten in het gewest is verontrustend. De dieren zijn ondertussen al met 12.000. De populatie, die teruggaat op een vrijgelaten groepje uit het toenmalige Melipretpark in de jaren ’70, blijft bovendien groeien. De parkieten pikken nest- en rustplaatsen van inheemse vogels in en vormen soms een bedreiging voor geparkeerde wagens.
De parkietengroepen - het gaat daarbij vooral om halsbandparkieten en in mindere mate om alexander- en monniksparkieten - vestigen zich ook op steeds meer plaatsen in het gewest.
Woensdag berichtten enkele Franstalige media dat het Gewest daarom een plan voorbereidde waarin mogelijk voor euthanasie en/of sterilisatie wordt gekozen.
Navraag leert dat die pistes erg onwaarschijnlijk zijn.
Te slim
“De voorbije jaren hebben we al verschillende experimenten opgezet om te kijken wat we kunnen doen om de populatie te beheersen”, legt een woordvoerder van Leefmilieu Brussel uit aan brusselnieuws.be. “We hebben bijvoorbeeld geprobeerd de dieren te vangen, maar dat blijkt bijzonder moeilijk. Als er ergens honderden dieren zitten, slagen we er hooguit in enkele tientallen te vangen. De vogels zijn gewoon te slim.”
Zonder vangst is er uiteraard ook geen euthanasie of sterilisatie mogelijk.
Het Gewest probeert dan maar andere paden te bewandelen. Een daarvan is het aantal nestmogelijkheden beperken. “We kijken in welke mate we de plekken waar de vogels zich verzamelen kunnen verstoren. We praten dan over het dichtmaken van openingen in de bomen bijvoorbeeld.”
Dergelijke acties worden vandaag nog niet op grote schaal uitgevoerd. Leefmilieu Brussel wil immers zeker zijn dat de maatregelen niet nadelig uitvallen voor andere vogelsoorten.
Wondermiddel gezocht
Een andere piste is die van de angst. Rond de vijvers van Elsene start Leefmilieu Brussel binnenkort met een project waarbij de vogels gestoord worden op verzamelplekken.
Of het Gewest niet een beetje hulpeloos is tegenover de groeiende populatie? “In zekere zin wel", geeft de woordvoerder toe. “Het probleem is ook dat we de oplossingen zelf moeten uitvinden. Er zijn in de wereld nauwelijks steden die met dit probleem kampen. In Londen zitten ze ook, maar ook daar is nog geen wondermiddel gevonden.”
Ook Vogelbescherming Vlaanderen ziet niet meteen hoe de populatie kan verkleind worden. "De dieren planten zich gewoon te snel voort", zegt Jan Rodts aan FM Brussel.
Wat alvast zou helpen is om de beesten niet meer te voederen, weet Leefmilieu Brussel. “We drukken mensen echt op het hart om geen pinda’s, andere noten of appels te strooien. Daar zijn ze namelijk dol op.”
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.