1 op 4 Brusselse huishoudens met een laag inkomen heeft thuis geen internetaansluiting. Dat stelt federaal minister van Telecommunicatie De Sutter (Groen) vast. Via het project Internet for All van Proximus bezorgt ze daarom 12.000 modems aan kansarme gezinnen.
Gratis abonnement moet arme Brusselaars op het internet krijgen
De Sutter leverde maandag zelf een deel van die modems af bij computerleercentrum Maks vzw. Via Maks vzw en andere organisaties (zoals OCMW's) komt een deel van de modems terecht bij Brusselse gezinnen die nu geen internet hebben. "Tegelijk biedt Proximus hun een mobiel datavolume van 40 GB per maand voor één jaar, hernieuwbaar naargelang de situatie van de gebruiker."
Het project Internet for All kadert in een beleidsmaatregel van De Sutter om de digitale kloof te verkleinen. In totaal maakte De Sutter vorig jaar 6 miljoen euro vrij om samen met de telecomoperatoren de kloof mee te dichten. In België heeft in totaal tien procent van de gezinnen thuis geen internetaansluiting.
'Essentieel'
In tijden van telewerk, afstandsonderwijs, quarantaine en isolatie is een internetaansluiting een essentiële schakel voor sociale en professionele contacten. "Ik ben heel blij dat wij als federale regering middelen konden vrijmaken. Zo zullen duizenden mensen wél lessen volgen via Smartschool of vergaderen via Teams of Zoom," zegt De Sutter nog.
Naast deze maatregel wil de minister van Telecommunicatie ook dat het sociale tarief voor internet herzien wordt. Volgens haar moet het sociaal internettarief automatisch gegeven worden aan een grotere groep mensen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Petra De Sutter , digitale kloof , Maks vzw , internet , proximus , armoede