In 2016 krijgt het dak van de kersverse voedselmarkt FoodMet een stadsboerderij met een oppervlakte van 4.000 vierkante meter. Serres voor aquaponie – de combinatie van vissenkweek en groenteteelt zonder aarde – zullen de helft van die oppervlakte beslaan. Dat wordt meteen de grootste boerderij van z'n soort in Europa. De firma achter het project plant tegen 2020 nog vijf aquaponieboerderijen in Brussel.
Grootste aquaponie-boerderij van Europa op dak FoodMet
Het Belgisch-Duits-Zwitserse bedrijvenconsortium Building Integrated Services (BIG) investeert 2,5 miljoen euro in de dakboerderij bovenop Foodmet, meldt de Franstalige zakenkrant L’Echo, en wordt ook bevestigd aan brusselnieuws.be.
BIG heeft in oktober een langetermijncontract voor 36 jaar getekend met Abattoir SA, die de FoodMet uitbaat. De dakmoestuin kan ook rekenen op geld van het Europese structuurfonds EFRO.
De helft van het terrein wordt voorbehouden voor serres met aquaponie, dat is de combinatie van aquacultuur (vissen kweken) en hydroponie (teelt van groenten zonder aarde), die steden zelfvoorzienender moet maken. "De andere helft is een klassieke open tuin", zegt medefinancier Mathieu Bonin aan brusselnieuws.be. "We willen zowel 'klassieke' groenten telen als vernieuwende of speciale, zoals microgreens of aardappelen die in water kunnen worden geteeld."
De stichters van BIG willen een signaal afgeven, zeggen ze zelf in L’Echo: “Het is vandaag perfect mogelijk om op een rendabele manier kwaliteitsvoeding te produceren op de daken in onze steden."
25 ton vis, 40 ton groenten
De Anderlechtse boerderij op het dak zou jaarlijks 25 ton aan vis en 40 ton groenten en fruit produceren. Die wil BIG via de groothandel verkopen, maar natuurlijk ook op de FoodMet en in de restaurants en winkels in de onmiddellijke buurt.
De werken aan de dakmoestuin starten in februari, tegen september zal de boerderij klaar zijn voor productie. BIG rekent op een jaarlijks zakencijfer van 1,2 miljoen euro. De stadsboerderij zou zes banen opleveren.
Maar het consortium heeft grotere plannen. Het wil in de komende vijf jaar in en rond de Vijfhoek vijf andere aquaponie-dakboerderijen ontwikkelen. Een eerste daarvan ligt al vast. “Tussen nu en 2020 mikken we op een 15-tal sites in verschillende landen”, zegt Bonin aan brusselnieuws.be. "De sleutel zit voor ons in de schaalvergroting.”
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.