De reuzenaronskelk, die dinsdagmiddag opengebloeid is, lokt ook deze keer weer een massa volk naar de Plantentuin van Meise, die om die reden overigens dinsdag, woensdag en donderdag uitzonderlijk tot 22 uur geopend is. Maandagavond daagden al meer dan duizend bezoekers op voor de bezienswaardigheid. Ook woensdag is het al behoorlijk druk in de Plantentuin.
Grote volkstoeloop voor reuzenaronskelk in Plantentuin Meise
De reuzenaronskelk is een zeldzame plant die in 1878 ontdekt werd in het regenwoud van Sumatra. Sinds een tiental jaren beschikt de Plantentuin over een kleine collectie van deze planten. Sinds augustus 2008 werden al een vijftal bloeiperiodes geregistreerd. De laatste bloeiperiode dateerde nog maar van maart.
Uit de knol vormt zich hierbij een grote, rechtopstaande bloem die tot 3 meter hoog kan worden. De plant die nu in bloei staat, is afkomstig uit de botanische tuin Bonn. De knol weegt zo'n 30 kilo en de bloem is 2,37 m groot. De mooie bloem is zoals steeds echter slechts 72 uur te zien en verspreidt tijdens die periode een wansmakelijke lijkengeur.
In zijn communicatie over de plant sensibiliseert de Plantentuin ook voor de teloorgang van de biodiversiteit door de ontbossing van het regenwoud van het Indonesische eiland Sumatra. Hierdoor is niet alleen de populatie van de orang-oetans al met 80 procent afgenomen, maar dreigen ook planten als de reuzenaronskelk te verdwijnen.
Plantentuinen wereldwijd leveren daarom volgens woordvoerder Koen Es heel wat inspanningen om dergelijke planten in stand te houden. Een plant als de reuzenaronskelk vergt een hoge luchtvochtigheid en een constante warmte van minstens 24°C.
Lees meer over: Samenleving , culture
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.