Handelaars niet te spreken over energieplannen van Maron: 'Laat ons zelf beslissen'

JB, JP , SD
© BRUZZ
20/12/2022
Updated: 20/12/2022 18.23u

Na elf uur 's avonds geen neonreclame meer, een verbod op terrasverwarmers en de deur moet tijdens koude dagen verplicht dicht: op deze manier verplicht de Brusselse regering winkels en restaurants vanaf januari om energie te besparen. Dat meldt Brussels minister van Klimaattransitie en Energie Alain Maron (Ecolo). Handelaars zijn echter niet te spreken over de maatregelen, zo blijkt uit reacties die BRUZZ bijeensprokkelde.

Maron verwijst naar de "collectieve verantwoordelijkheid" van burgers, handelaars en de overheid om energie te besparen en zo te wegen op de prijzen en energiereserves te vergroten, maar niet alle handelaars zijn tevreden met de maatregelen van de Brusselse minister, dinsdag voorgesteld.

Unizo Brussel noemt "de campagne om te sensibiliseren" positief, maar vraagt zich af zo'n initiatief gekoppeld moet worden aan het verbod op terrasverwarmers en het nachtelijk dimmen van neonreclames en etalages.

"Qua sensibilisering zal de energiefactuur op zich wel al voldoende effect hebben", aldus Anton Van Assche, coördinator van Unizo Brussel. "Ik vraag me af of het niet beter is om de handelaars de vrijheid te geven om zelf te kiezen welke maatregelen ze nemen om hun factuur te doen dalen in functie van hun onderneming en klanten. Ondertussen wachten we op steunmaatregelen, maar worden er wel al verbodsbepalingen geconcretiseerd. Dat betreuren we."

Unizo kan niet lachen met de aangekondigde maatregelen.

Volgens Michel Deschuytere, voorzitter van de handelsvereniging Marollen, zijn de aangekondigde maatregelen in de praktijk al in voege getreden sinds de zomer. "Op bepaalde specifieke zaken na denk ik niet dat er handelaars zijn die hun verlichting 's ochtends vroeg heeft aanstaan. Deze maatregelen komen rijkelijk laat en lijken op een show."

Vanaf januari

De maatregelen zijn verplicht voor ondernemingen vanaf januari 2023. Concreet moeten horecazaken, handelszaken en bedrijven onder meer de deur sluiten om zo min mogelijk energie te verspillen.

Ook moeten neonreclames en verlichting van etalages uit tussen 23 uur en 6 uur. Dat geldt niet voor nachtwinkels of apotheken van wacht die na 23 uur nog open zijn. De binnenverlichting in winkels en kantoren moet ook worden uitgeschakeld. Wel hebben burgemeesters de mogelijkheid om uitzonderingen toe te staan "als de veiligheid dat toelaat", klinkt het. "Het komt erop aan om een evenwicht te vinden tussen energiebesparingen en de openbare veiligheid", aldus Maron.

Voor horecazaken zal in het hele Gewest een verbod gelden voor terrasverwarmers, zowel op elektriciteit als op gas. Op plaatsen waar verwarmingstoestellen "noodzakelijk zijn voor het welzijn van de werknemers", blijven ze wel toegestaan. Het gebruik ervan is eveneens toegestaan op gesloten terrassen of in gesloten ruimten waar tijdelijke evenementen met een geldige vergunning plaatsvinden, zoals kermisactiviteiten en culturele of sportevenementen.

Concrete acties

Het besluit kwam er na overleg met Brupartners en de Raad voor het Leefmilieu. Dankzij het besluit zal iedereen energie besparen, aldus de minister: de Brusselse gezinnen, de overheid en nu ook de privésector.

"In het licht van de crisis zijn het de collectieve en solidaire oplossingen die ons in staat zullen stellen om de druk op ieders rekeningen te verlichten," zegt Maron. "Met deze campagne steunen we ondernemingen die zich samen met hun werknemers inzetten en die concrete acties ondernemen tegen energieverspilling. Ik ben ervan overtuigd dat we samen het verschil kunnen maken.”

Op de kritiek van handelaars die stelt dat zij hun energiekeuzes zelf zouden moeten maken, antwoordt Maron dat het gaat om solidariteit. "Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Ik wil vermijden dat bijvoorbeeld horecazaken met meer middelen hun terras wel gaan verwarmen en zo solidaire maatregelen naast zich neerleggen."

De maatregelen zullen zeker één jaar aanhouden en kunnen verlengd worden. "Te bekijken in de loop van 2023."

'Geen krachtig sanctiebeleid'

Qua controle op de maatregelen kan de politie een inbreuk op de verordening vaststellen. "Als dat gebeurt door middel van een sanctiebericht, wordt de klassieke strafrechtelijke vervolging op basis van een beslissing van de officier van justitie op gang gezet", klinkt het op het kabinet van Maron. "Anders volgt er mogelijk een administratieve sanctie. Het is echter belangrijk om op te merken dat het niet de bedoeling is een krachtig sanctiebeleid te voeren, maar om de geldende regels bekend te maken en de Brusselse actoren op te dragen deze toe te passen."

Het kabinet van Maron lanceert hiermee de campagne 'Switches down, Brussels up'. Meer info kun je terugvinden op de website: brusselsup.brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Alain Maron , energiecrisis , brussels up

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni