Havenlaan: Milieurechter geeft actievoerders gelijk
Het kabinet van minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) bevestigt de uitspraak aan brusselnieuws.be. "Het is een omstandig vonnis, dat we nu nog willen onderzoeken om te zien of we nog stappen kunnen ondernemen. Maar het ziet er alvast niet goed uit voor de plannen." Donderdag vergadert de Brusselse regering over het dossier.
Volgens de rechter stemden de geplande werken niet overeen met de vergunning. Daarnaast zou de vergunning zelf niet voldoende gemotiveerd zijn en ontbrak er een milieu-effectenrapport. Daarom besliste de rechter tot een staking van de werken, op straffe van een dwangsom van 50.000 euro voor elke dag dat er toch gewerkt wordt. Het bevelschrift voorziet ook een dwangsom van 10.000 euro voor elke dag dat de signalisatie blijft hangen.
Met de uitspraak lijkt de heraanleg volgens de huidige plannen van de Brusselse regering helemaal van de baan. De bouwvergunning liep hoe dan ook af op 8 oktober. Voor die datum moesten substantiële werken gebeuren.
Minister van Begroting Jean-Luc Vanraes (Open VLD) is teleurgesteld. De regering had de beslissing tot twee keer toe goedgekeurd, en de bewoners hadden voldoende inspraak, meent hij. "Ik hoop dat op ultrakorte termijn die weg opnieuw toegangsweg voor Brussel wordt. Als we telkens alle bouwwerken stilleggen zullen we economisch blijven slabakken," zegt hij aan FM Brussel.
'Halve overwinning'
Voor de actiegroepen die het voorbije jaar ijverden tegen de plannen van de Brusselse regering (en in latere instantie enkel een deel van die regering) betekent de uitspraak de kroon op maanden van acties, op straat en voor de rechtbank.
"We zijn tevreden," zegt Mathieu Sonck van Inter-Environnement Bruxelles. "We hadden solide argumenten. Het project ging in tegen de stedelijke democratie. Nu is het uitkijken naar een nieuw project met meer respect voor omgeving en erfgoed."
Wim Didelez van Actie Patrimonium Kasseien en Platanen spreekt van een halve overwinning. "De platanen en kasseien zijn gered, maar we zijn pas tevreden als er een parlementair debat komt over ons alternatief plan. Hopelijk kunnen we de geschillen opzij zetten en een nieuwe start nemen."
Tijdelijke maatregelen
De actiegroep stelt voor om alvast te beginnen met de heraanleg van de voetpaden. Daarvoor is geen bouwvergunning nodig, en dan kan er meteen ook een fietspad worden aangelegd, denkt Didelez.
De Brusselse regeringsleden van Ecolo en Groen!, Evelyne Huytebroeck, Christos Doulkeridis en Bruno De Lille, zitten op ongeveer dezelfde lijn. Ze vinden dat het tijd is voor een nieuw project voor de Havenlaan, laten ze weten in een communiqué. Tijdens de vergadering van de Brusselse regering donderdag zullen de drie ervoor pleiten om op korte termijn tijdelijke maatregelen te nemen. Behoud van platanen en kasseien met daarnaast de aanleg van een comfortabel fietspad zijn prioriteit.
Miljoenenboete
Het Gewest dreigt nu een fikse schadevergoeding te moeten betalen aan de aannemer. Minister Vanraes heeft het over 3,5 tot 6 miljoen euro, "een zware financiële dobber".
"Een spijtige zaak, maar het Gewest had het dossier niet moeten laten aanslepen. Hopelijk blijft de schadevergoeding zo laag mogelijk," vindt Didelez. Volgens hem heeft het Gewest te veel advocaat van de aannemer gespeeld. "Normaal vraagt de aannemer 5 à 10 procent. Geen 6 miljoen dus, want dat zou 50 procent zijn."
Heraanleg van de Havenlaan
Lees meer over: Samenleving , Heraanleg van de Havenlaan
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.