De overheid gaat bijna de helft van de Zuidertoren - het hoogste gebouw van het land - te huur zetten. "Dat kan ons 6 miljoen per jaar opleveren," berekent minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Een vijfde van de pensioenambtenaren gaat de komende jaren op pensioen. De meesten worden niet vervangen.

2.200 mensen werken vandaag bij de Rijksdienst voor Pensioenen. De meerderheid, zo'n 1.600 ambtenaren, hebben hun kantoor in de Zuidertoren.

De dienst wordt echter serieus afgeslankt. "Zo'n 20 procent van het personeel gaat de komende jaren met pensioen. En de afspraak binnen de regering is dat die niet allemaal worden vervangen," zegt Van Quickenborne in De Standaard.

Dat kan door een doorgedreven informatisering. "Door het vele papierwerk te vermijden en meer in te zetten op informatica kan er wel degelijk nog op personeel worden bespaard, zonder dat de dienstverlening daar onder lijdt," aldus nog de minister.

Door de vermindering van personeel komen er in de hoogste toren van België 14 van de 35 verdiepingen vrij. In deze tijden van besparingen wil de overheid die te gelde maken. Huurprijs per verdieping: 425.000 euro per jaar. Dat kan jaarlijks bijna 6 miljoen euro per jaar opleveren.

Het is afwachten of er op de slabakkende Brusselse kantoormarkt genoeg kandidaat-huurders zijn. De ligging vlakbij het Zuidstation is alvast een belangrijke troef. De leeggekomen verdiepingen kunnen volgens het kabinet van Van Quickenborne ook ingevuld worden door andere overheidsdiensten, "waardoor die geen kantoorruimte moeten gaan huren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni